Στις 13 Σεπτεμβρίου, τρεις ελληνικές αρχαιότητες που είχαν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιότητες αυτές είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα μας σε άγνωστο χρόνο και ανήκαν σε έναν Αμερικανό πολίτη. Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη στη Γλυπτοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, οι αρχαιότητες περιλαμβάνουν:
1. Ένα τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, ύψους 0,55μ. και πλάτους 0,60μ. Στην επιφάνειά της απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή σε επίπεδο ανάγλυφο, η οποία κρατά με τα δύο της χέρια μια κοσμηματοθήκη με ανοιχτό καπάκι. Κάτω από αυτήν, διακρίνεται το δεξί χέρι ενός μικρότερου σε μέγεθος, πιθανότατα παιδικής μορφής. Το έργο προέρχεται από επαρχιακό εργαστήριο, πιθανότατα από τη Θεσσαλία, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.
2. Ένα τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 0,95μ. και πλάτους 0,42μ. με ανάγλυφη παράσταση. Στο επιστύλιο της στήλης υπάρχουν γράμματα νεότερης επιγραφής, αποτέλεσμα της επαναχρησιμοποίησης του μνημείου σε μεταγενέστερη εποχή. Εικονίζεται ένα νεαρό κορίτσι που απεικονίζεται όρθιο, με την κεφαλή να κλίνει ελαφρώς προς τα δεξιά. Φορά χιτώνα με μανίκια και αττικό πέπλο ζωσμένο κάτω από το στήθος. Το ένδυμα συγκρατείται με μασχαλιστήρες που διασταυρώνονται μπροστά στο στήθος και ενώνονται με κυκλικό μετάλλιο. Χρονολογείται γύρω στα 330-320 π.Χ.
Η στάση του κοριτσιού είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή της νεαρής Αγνοστράτης που απεικονίζεται σε άλλο επιτύμβιο ναΐσκο από την Καλλιθέα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αριθ. 1863). Η στήλη ταυτίζεται με αυτή που διακινήθηκε από τον Ιταλό έμπορο τέχνης G. Becchina στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η εικόνα της περιλαμβάνεται σε κατάλογο έκθεσης στη Γενεύη το 1982, και έχει δημοσιευθεί το 1993 στο corpus των αττικών επιτυμβίων αναγλύφων του Chr. Claimont, χωρίς όμως να είναι γνωστό πού βρισκόταν το ανάγλυφο.
3. Ένα χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νεαρού άνδρα, πιθανόν αθλητή, ύψους 0,24μ. Ο άνδρας απεικονίζεται όρθιος, με το δεξί πόδι να πατά σταθερά στο έδαφος. Τα κοντά μαλλιά του, κατάλληλα για αθλητή, είναι χτενισμένα σε ακατάστατους βοστρύχους. Το αγαλμάτιο μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.
Τα τρία αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στο προξενείο της Ελλάδας στην Ατλάντα, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο επαναπατρισμός αυτός δείχνει τη διεθνή τάση των τελευταίων χρόνων, που προκύπτει από τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επιστροφής των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που ανήκουν στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και πολιτικής προτεραιότητας για το Υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα καλωσορίζουμε από την Ατλάντα τρεις ακόμα αρχαιότητες που ανήκουν στη χώρα μας και είχαν απομακρυνθεί σε άγνωστο χρόνο.
Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλές χώρες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Επίσης, είναι απόδειξη της επιρροής των δράσεων που υλοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν στον επαναπατρισμό, τις διπλωματικές μας αρχές και την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ».
Η συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών ήταν επίσης σημαντική για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναπατρισμού των τριών αρχαιοτήτων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ευχαριστίες εκφράζονται στον επικεφαλής του προξενείου της Ελλάδας στην Ατλάντα, Θεόδωρο Δημόπουλο, για τη βοήθειά του στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε επίσης:
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ