27.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚαραβί ΈκφρασηςΗ Ιρλανδία ως παγκόσμια λογοτεχνική δύναμη

Η Ιρλανδία ως παγκόσμια λογοτεχνική δύναμη

 

Από τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόυς έως τον Σάμιουελ Μπέκετ, τη Σάλι Ρούνεϊ και τον Πολ Λιντς, η ιρλανδική λογοτεχνία έχει αφήσει ένα σημαντικό στίγμα στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χώρο.

 

Με μια νέα γενιά συγγραφέων να κερδίζει βραβεία και να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, η Ιρλανδία έχει εδραιώσει τη θέση της στη λογοτεχνία, με τα μυστικά της να κρύβονται στην καθημερινότητα του νησιού.

 

Η χώρα, που έχει αναδείξει τέσσερις νικητές του Νόμπελ Λογοτεχνίας και έξι βραβευμένους με το Βραβείο Booker, έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την έντονη και δικαιολογημένη παρουσία της στη λογοτεχνία.

 

«Ο Ιρλανδός αρέσκεται να συζητά για τα πάντα. Είμαστε λάτρεις των παραμυθιών και της αφήγησης. Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου θα μπορούσες να μιλήσεις για μια ώρα για τον καιρό», αναφέρει η Aisling Cunningham, ιδιοκτήτρια του Ulysses Rare Books στο Δουβλίνο, μιλώντας στον Guardian.

 

Η Sarah Bannan διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας στο Arts Council Ireland από το 2007. «Υπάρχει τώρα μια πληθώρα Ιρλανδών συγγραφέων που εργάζονται, περισσότερη απ’ ό,τι θα πίστευα ποτέ», σχολιάζει.

 

Βιβλιοπωλείο στο Δουβλίνο
Πώς η Ιρλανδία έγινε παγκόσμια λογοτεχνική δύναμη. | Shutterstock.
 

 

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως το Stinging Fly, το Dublin Review, το Banshee, το Tangerine και το Tolka είναι δημοφιλή στην Ιρλανδία. Πολλά εξαιρετικά έργα προέρχονται από συγγραφείς που έχουν παραμείνει στη χώρα, αντί από Ιρλανδούς που ζουν στο εξωτερικό, όπως στο Λονδίνο ή το Παρίσι.

Υποστήριξη στους δημιουργούς

 

«Η προσέγγισή μας στη λογοτεχνία επικεντρώνεται κυρίως στους μεμονωμένους συγγραφείς και στην εξασφάλιση ότι το έργο τους φτάνει στο κοινό», εξηγεί η Sarah Bannan, η οποία είναι και μυθιστοριογράφος.

 

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα βραβεία υποτροφιών μας. Ο προϋπολογισμός για αυτά ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καταλήγει απευθείας σε συγγραφείς, ώστε να έχουν χρόνο να δουλέψουν στα έργα τους».

 

Το πιο σημαντικό από αυτά τα βραβεία είναι το βραβείο Next Generation Artist, που μπορεί να φτάσει έως και τις 25.000 ευρώ και έχει απονεμηθεί σε ορισμένους από τους καλύτερους συγγραφείς της χώρας, όπως οι Flattery, Niamh Campbell και Sinéad Gleeson.

 

«Οι υποτροφίες είναι πάντα χωρίς δεσμεύσεις», προσθέτει η Sarah Bannan. Δηλαδή, κανείς δεν ζητά από τους συγγραφείς να παραδώσουν ένα βιβλίο μετά από έξι μήνες.

Φορολογική απαλλαγή για τους καλλιτέχνες

 

Εντυπωσιακό είναι ότι η Ιρλανδία προσφέρει επίσης φορολογική απαλλαγή για το εισόδημα των καλλιτεχνών έως και 50.000 ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα βασικού εισοδήματος που παρέχει σε 2.000 καλλιτέχνες 325 ευρώ την εβδομάδα.

 

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες στη χώρα είναι γεμάτες ζωή, σε άριστη κατάσταση και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τίτλων βιβλίων.

 

Η Ιρλανδία έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που προσφέρει μια δωρεάν τσάντα με βιβλία στα Αγγλικά ή τα Ιρλανδικά σε κάθε παιδί που ξεκινά το σχολείο, καθώς και ένα πρόγραμμα δωρεάν ομιλιών συγγραφέων, υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου μυθιστοριογράφου Tóibín, που χρηματοδοτείται από το συμβούλιο τεχνών.

 

«Η Ιρλανδία αγαπά τις βιβλιοθήκες της και οι συγγραφείς εκτιμούν τις ιρλανδικές βιβλιοθήκες. Υπάρχει μια πραγματική σύνδεση μεταξύ τους, χάρη στους φανατικούς αναγνώστες», καταλήγει ο Stuart Hamilton, επικεφαλής Ανάπτυξης Βιβλιοθηκών στην Local Government Management Agency, μιλώντας στον Guardian.

 

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο