16.5 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚαραβί ΈκφρασηςΠρος την Επίτευξη Καταχώρισης στην UNESCO

Προς την Επίτευξη Καταχώρισης στην UNESCO

Ο πατσάς, ένα παραδοσιακό πιάτο που συνήθως απολαμβάνεται σε πιάτο, αποκτά νέα διάσταση καθώς πλέον προστίθεται στο τυλιχτό σουβλάκι «με απ’ όλα», ένα χαρακτηριστικό που ακούγεται συχνά στα ταχυφαγεία. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει στους καλοφαγάδες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον πατσά και στο χέρι, μεταμορφώνοντάς τον σε σάντουιτς.

Η ιδέα του σουβλακιού πατσά ανήκει στην καταξιωμένη σεφ Şemsa Denizsel, η οποία παρουσίασε το πιάτο κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο πατσατζίδικο Τσαρούχας, ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πατσά.

Στην ίδια εκδήλωση, η γνωστή σεφ Μαρία Εκμετσίογλου παρουσίασε μια γευστική πρόταση που συνδυάζει τον πατσά με χούμους ρεβιθιού, προσφέροντας μια νέα και μοναδική γευστική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και το τμήμα τουρισμού, στο πλαίσιο του 59ου φεστιβάλ Δημητρίων, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στις δράσεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομία.

Πρώτα βήματα για την αναγνώριση του πατσά από την UNESCO

Ο Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης του πατσατζίδικου Τσαρούχας και δεύτερης γενιάς, επιδιώκει να εντάξει τον πατσά στον κατάλογο της UNESCO για τα προϊόντα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως εξήγησε στην εκδήλωση, αυτή η προσπάθεια είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο.

«Έχουμε ολοκληρώσει τις δύο πρώτες φάσεις της διαδικασίας και έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε συνεργασία με τη Λένα Οφλίδου, που έχει γράψει βιβλίο για τον πατσά. Έχουμε υποβάλει τον φάκελο στο υπουργείο Πολιτισμού από τον περασμένο Φεβρουάριο και περιμένουμε την τελική έγκριση ώστε ο πατσάς να ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο», δήλωσε ο κ. Τσαρούχας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε τη σημασία της παράδοσης που συνεχίζεται στην πόλη και αναφέρθηκε στις πολλές στιγμές που έχει περάσει στο συγκεκριμένο μαγαζί με τον αείμνηστο Νίκο Τσαρούχα, φίλο του και συνεργάτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Serkan Gedik, ο οποίος ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη για την πρόσκληση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του σε ένα μαγαζί με πλούσια ιστορία στην πόλη.

Google News
Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο