Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε την ειρηνευτική πρωτοβουλία που προτάθηκε από την Κίνα και τη Βραζιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική». Επίσης, εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι το Κίεβο δεν έχει συμμετοχή στη διαδικασία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε σε συνέντευξή του στο βραζιλιάνικο δίκτυο Metropoles.
Η Κίνα και η Βραζιλία είχαν ζητήσει τον Μάιο τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, την οποία θα αναγνώριζαν και οι δύο πλευρές, η Ρωσία και η Ουκρανία, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και την δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων.
«Η πρόταση Κίνας-Βραζιλίας είναι απλώς μια πολιτική δήλωση και είναι καταστροφική», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Metropoles. «Πώς μπορείς να προτείνεις κάτι χωρίς να ζητάς τη γνώμη μας;» πρόσθεσε.
«Στερείται σεβασμού για την Ουκρανία»
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν σέβεται την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα, όπως αναφέρθηκε σε βίντεο που δημοσίευσε το Metropoles. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρέπει να δείξει με πράξεις την επιθυμία του να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με την Κίνα και τη Βραζιλία σχετικά με τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με το Reuters, τον Ιούνιο η Κίνα προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών στην πρωτοβουλία των έξι σημείων, που παρουσιάστηκε πριν από τη διάσκεψη υπό την ηγεσία της Ουκρανίας στην Ελβετία.
Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάιο ότι υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας και πρόσθεσε ότι η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητών σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Ένα σχέδιο 12 σημείων που είχε παρουσιαστεί από το Πεκίνο σε προηγούμενη φάση του πολέμου δεν είχε θετική ανταπόκριση από την Ουκρανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Κίνα εμφανίζεται ως ειρηνευτής αλλά ουσιαστικά αναπαράγει την «ψευδή ρητορική» της Ρωσίας, χωρίς να καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας.
Οι προτάσεις του Ζελένσκι περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας όπως ήταν το 1991 και την λογοδοσία της Ρωσίας για τις ενέργειές της.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι θεωρεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας «περισσότερο φιλορωσική» και τόνισε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αγάπη της Ρωσίας είναι προσωρινή, ενώ η έλλειψη σεβασμού της Ρωσίας για το κράτος δικαίου είναι μόνιμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ