Περισσότερες από 260 γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας μαζικής απόδρασης από την Κεντρική Φυλακή Μακάλα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυτόν τον μήνα, όπως αναφέρει μια έκθεση του ΟΗΕ.
Τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν λόγω του κινδύνου αντίποινων.
Τουλάχιστον 129 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον των κρατουμένων που προσπάθησαν να αποδράσουν. Η φυλακή, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, έχει χωρητικότητα 1.500 ατόμων, αλλά φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 κρατούμενους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά την απόπειρα απόδρασης, που συνέβη τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου, κάποιες γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η έρευνα του ΟΗΕ, την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι 268 από τις 348 κρατούμενες στη Μακάλα υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια του χάους που επικράτησε στη φυλακή. Από αυτές, οι 17 ήταν κάτω των 19 ετών. Στην έκθεση αναφέρονται αναλυτικά τα θύματα, καθώς όλες τους χρειάστηκε να λάβουν επείγουσα αντισύλληψη εντός 72 ωρών.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
#DRC #Makala : Περισσότερες από 260 γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της απόδρασης από τη φυλακή στο Κονγκό, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ @Reuters
— Sonia Rolley (@soniarolley) 12 Σεπτεμβρίου 2024
Κα testimony θύματος
Μία από τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω φόβου για αντίποινα, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι τουλάχιστον δώδεκα κρατούμενοι τη βίασαν. «Είδα τους άνδρες κρατούμενους να επιτίθενται στις γυναίκες, ήταν φρικτό», είπε μια άλλη γυναίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Υποστήριξε επίσης ότι οι επιθέσεις έπληξαν ακόμη και ηλικιωμένες κρατούμενες.
Δύο κρατούμενες ανέφεραν ότι οι άνδρες επιτέθηκαν στην πτέρυγα των γυναικών, η οποία ήταν μία από τις επτά που υπέστησαν βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της απόπειρας απόδρασης.
«Είναι η χειρότερη περίπτωση που έχουμε δει όσον αφορά τον αριθμό των βιασμών κατά τη διάρκεια μιας απόδρασης», δήλωσε ο Κονγκολέζος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμάνουελ Κολ. Εξήγησε επίσης ότι τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ μπορεί να μην αποκαλύπτουν πλήρως το μέγεθος της επίθεσης, καθώς πολλά θύματα φοβούνται τις συνέπειες αν μιλήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ