Η πιο πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, στην περιφέρεια Αμπρούτσο. Ένας ασθενής από μια ογκολογική κλινική έχασε τη ζωή του και σαράντα συγγενείς του εισέβαλαν βίαια στο νοσοκομείο. Ξεκίνησαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και επιτέθηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Ταυτόχρονα, στην Καλαβρία, συγκεκριμένα στο Βίμπο Βαλέντσια, μια γυναίκα επιτέθηκε σε γιατρό επειδή ήθελε να εξεταστεί άμεσα, χωρίς να περιμένει τη σειρά της στα έκτακτα περιστατικά. Επίσης, κοντά στην Καζέρτα, στην περιφέρεια της Νάπολης, ένας νοσηλευτής που εργάζεται στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών τραυματίστηκε από τον σύζυγο ενός ασθενούς, ο οποίος είχε εκνευριστεί επειδή το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει.
Σκηνές που φαίνονται απίστευτες
Στην είσοδο των έκτακτων περιστατικών των ιταλικών νοσοκομείων έχουν τοποθετηθεί μεγάλες ταμπέλες, μεταφρασμένες σε πολλές γλώσσες, οι οποίες αναφέρουν ότι η επίθεση στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ποινικό αδίκημα. Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει ανακοινώσει ότι οι υπεύθυνοι θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Ωστόσο, αυτά τα ακραία περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν. Στην Καλαβρία, ο νομάρχης αποφάσισε ότι ο στρατός δεν θα ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά θα είναι παρών και έξω από τα νοσοκομεία για να βοηθά στην αποτροπή βίαιων επιθέσεων κατά νοσηλευτών, γιατρών και διοικητικού προσωπικού. Πολλοί κάτοικοι, όμως, θεωρούν ότι αυτή η κίνηση είναι απλώς για εντυπωσιασμό και δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών προετοιμάζονται να προκηρύξουν μαζικές απεργίες, υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο είναι πολυσύνθετο και απαιτεί πολλές παρεμβάσεις. Ξεκινώντας από τις χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων και τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του χρόνου αναμονής σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία. «Τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις που να εστιάζουν στις πραγματικές αιτίες και όχι μόνο στις τελικές συνέπειες», τονίζουν πολλοί σχολιαστές.