Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τα δύο χρόνια, η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει δύσκολη και οι επιδόσεις της χώρας δεν έχουν βελτιώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Ο επόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός, με την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επιβίωση της χώρας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Αν και η πρόσφατη επιτυχία του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας έχει ανατρέψει κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του πολέμου, οι προοπτικές για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη παραμένουν περιορισμένες. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, αν και ανησυχούν για την κατάσταση, έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη δυνατότητα διπλωματικής προσέγγισης για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται να επιδιώξει τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και οικονομικές συμφωνίες και προμήθειες προηγμένων όπλων, στο πλαίσιο του «σχεδίου νίκης» του.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι δυτικοί αξιωματούχοι φαίνεται να στρέφονται περισσότερο προς την ιδέα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης, αν και ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση για διαπραγμάτευση ανήκει αποκλειστικά στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, και η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων φαίνεται μακρινή, καθώς η Μόσχα δεν έχει δείξει σημάδια περιορισμού των επιδιώξεών της.
Ο Ζελένσκι σκοπεύει να παρουσιάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα, και να ενημερώσει και άλλους προεδρικούς υποψηφίους, όπως η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι πώς να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις, χωρίς όμως να παρασύρουν οι σύμμαχοί της σε άμεσες συγκρούσεις με το Κρεμλίνο. Αυτή η ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος που οι σύμμαχοι είναι προσεκτικοί σχετικά με την παροχή όπλων μεγάλου βεληνεκούς και την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.