Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, που από το 40% το 2019 περιορίστηκε στο 7,5% το 2024. Η δήλωση έγινε ως απάντηση σε ερώτηση που υπέβαλαν έντεκα βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Στην απάντησή του, ο υπουργός τόνισε επίσης τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία το 2019 αντιπροσώπευαν το 50% του συνολικού ύψους των δανείων στην οικονομία, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 32%.
«Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης»
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η βελτίωση αυτή έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν την οικονομία. Επιπλέον, σημείωσε ότι μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση ενίσχυσε τις προσπάθειές της με νέες πρωτοβουλίες, όπως οι υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος έχει γίνει κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους, προς όφελος των ευάλωτων πολιτών.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2024, καταγράφηκαν 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 50,36% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019 οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ήταν μόλις 2.200, γεγονός που καταδεικνύει τη θετική εξέλιξη της κατάστασης.
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που περιγράφονται στην απάντηση της Γενικής Γραμματέως.
Νόμος Κατσέλη
Ο υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του σε προτάσεις που προτείνουν την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη», επισημαίνοντας ότι αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις στρεβλώσεις που προκάλεσαν προβλήματα στο σύστημα. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες με περισσότερους τόκους.
Τι λέει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της Θεώνης Αλαμπάση, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου 2024, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχονται σε 70,4 δισ. ευρώ, μειωμένα από 92,2 δισ. ευρώ το 2019. Υπογράμμισε ότι η Πολιτεία συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος μηνιαίων ρυθμίσεων του τελευταίου εξαμήνου αγγίζει τις 1.200, με ποσοστό εγκρισιμότητας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 70%.