Πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην το συνειδητοποιούν, αλλά η χώρα τους κατέχει μια ανησυχητική πρωτοκαθεδρία: τα παιδιά της Γηραιάς Αλβιόνας χάνουν ύψος λόγω της αυξανόμενης φτώχειας και πείνας, φαινόμενα που δεν παρατηρούνται σε άλλες χώρες. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από έρευνα του καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ντάνι Ντόρλινγκ.
Ο Ντόρλινγκ διαπίστωσε ότι η παιδική φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί με τρόπο που δεν παρατηρείται σε άλλες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΗΕ. Ενώ σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η παιδική φτώχεια έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο τα τελευταία επτά χρόνια, στη Βρετανία φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τον Ντόρλινγκ, το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο φτωχό από το αντίστοιχο 20% στην πλειονότητα της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό το στοιχείο μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς, καθώς κάποιοι ίσως αρνούνται να πιστέψουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι τόσο σοβαρή.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς παρατηρείται μείωση του ύψους των πεντάχρονων από το 2010», αναφέρει ο Ντόρλινγκ. «Ένα πεντάχρονο παιδί που γεννήθηκε το 1990 είχε επηρεαστεί κυρίως από τη διατροφή του κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν η χώρα βίωνε μαζική φτώχεια λόγω της ανεργίας που είχε πλήξει πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Παρ’ όλα αυτά, το μέσο ύψος των παιδιών εξακολουθούσε να αυξάνεται τότε.»
Ωστόσο, από το 2010 και μετά, παρατηρήθηκε η πρώτη πτώση του ύψους των παιδιών που είχαν ζήσει μεταξύ 2005 και 2010, γεγονός που συμπίπτει με τα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν.
Για να κατανοήσει το φαινόμενο, ο Ντόρλινγκ χώρισε τα 14 εκατομμύρια παιδιά που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε επτά κατηγορίες, με βάση το εισόδημα των οικογενειών τους το 2018 και το 2019.
14 εκατομμύρια παιδιά σε 7 ομάδες
«Δημιούργησα επτά ομάδες των 2 εκατομμυρίων παιδιών, επιλέγοντας το μέσο παιδί από κάθε ομάδα. Στη συνέχεια, εξέτασα την κατάσταση αυτών των οικογενειών από το 2018 μέχρι το 2024», εξηγεί ο Ντόρλινγκ.
Αυτό που παρατήρησε είναι ότι τα πιο ευκατάστατα παιδιά έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερους πόρους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Περίπου το 6% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από πλούσιες οικογένειες που ξοδεύουν το ένα τρίτο του συνολικού εισοδήματος της χώρας.
Αντίθετα, τα πιο φτωχά παιδιά προέρχονται από οικογένειες που συχνά καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων. Αν επιλέξουμε επτά τυπικά παιδιά σε ίσες αποστάσεις εισοδήματος, τα άκρα της κλίμακας δεν θα είναι εμφανή.
Οι περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρούσαν ότι τέσσερα από τα επτά τυπικά παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες να είναι ελάχιστα πιο ευκατάστατες. Τα λιγότερο εύπορα παιδιά ζουν σε οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, κάνοντας θυσίες που άλλοι δεν χρειάζεται να σκεφτούν.
Ακόμα και τα πιο ευκατάστατα από τα επτά παιδιά ζουν σε οικογένειες που δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές, αν και αυτό σπανίζει μεταξύ των πιο πλούσιων οικογενειών.
«Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 αποκαλύπτει τι σημαίνει να ζεις σε μια χώρα με υψηλή ανισότητα, σε μια πρώην εύπορη χώρα. Ορισμένα παιδιά έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερους πόρους από την πλειονότητα, όπως καλύτερη εκπαίδευση, διατροφή και καταφύγιο», καταλήγει ο Ντόρλινγκ.