7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠροβλέψεις για Νέες Ενέργειες και Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Προβλέψεις για Νέες Ενέργειες και Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο κυρώσεων τις επόμενες ημέρες, σχετιζόμενο με τη «Λίστα Οντοτήτων» που αφορά προμηθευτές επικίνδυνου εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας. Η Intellexa και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες που σχετίζονται με το Predator έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα από τον Ιούλιο του 2023. Αυτές οι ενέργειες ακολουθούν την τοποθέτηση του Φέλιξ Μπίτζιου και των συνεργατών του στις λίστες κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με περιορισμούς στη χορήγηση βίζας.

Οι κυρώσεις αυτές θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση της Intellexa και άλλων οντοτήτων στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να αποφεύγουν συνεργασίες μαζί τους, λόγω της αυξημένης ρυθμιστικής εποπτείας που θα επιβληθεί.

Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην προμήθεια εξαρτημάτων, τεχνολογίας και λογισμικού από προμηθευτές, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ή να αναπτύξουν νέα εργαλεία λογισμικού κατασκοπείας.

Ένα επιπλέον μέτρο που σχεδιάζεται αφορά τις χώρες που συνεργάζονται με εταιρείες παραγωγής spyware που είναι υπό κυρώσεις. Σκοπός είναι η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης αυτών των κρατών, προκειμένου να υπάρχει διεθνής καταγραφή και καταγγελία των συνεργασιών τους, και ταυτόχρονα να αποκλείονται από προγράμματα προμηθειών και συμπαραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον όσο χρησιμοποιούν τεχνολογίες που δεν έχουν εγκριθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά σε διπλωματικές ενέργειες σχετικά με τις υποκλοπές, αξιοποιώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόσφατα, στο περιθώριο της Συνέλευσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τέσσερις ακόμη χώρες υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση για τις Προσπάθειες Αντιμετώπισης της Διάδοσης και Κατάχρησης Εμπορικού Λογισμικού Κατασκοπείας, μία πρωτοβουλία του προεδρικού γραφείου του Τζο Μπάιντεν, που πλέον υποστηρίζεται από 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια