13.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓεραπετρίτης: Η πίεση προς το Ισραήλ δεν είναι επαρκής

Γεραπετρίτης: Η πίεση προς το Ισραήλ δεν είναι επαρκής

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι «το Ισραήλ δεν δέχεται επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ η κλιμάκωση στο Λίβανο μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή, την οποία η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί».

Η Ελλάδα ως μεσολαβητής

Η Ελλάδα, η οποία εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ της παρέχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αξιόπιστος μεσολαβητής ειρήνης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Φαίνεται ότι δεν ασκείται αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ και στρατηγικοί εταίροι τους, προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς», δήλωσε ο Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανάγκη για ειρηνική λύση

Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «δεν έχουμε αποτρέψει τη διάχυση της σύγκρουσης και όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση». Προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ζώνη σοβαρής εχθρότητας, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί. «Είναι ένα ναρκοπέδιο», πρόσθεσε.

Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα εργάζεται για να πείσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την προσωρινή μεταφορά παιδιών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Γάζα στην Ευρώπη. Ο Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε συνεργασία με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, θα αποδώσουν σύντομα καρπούς, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει περίπου 500 παιδιά.

Συναντήσεις και διεθνής συνεργασία

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ο Γεραπετρίτης συμμετείχε χθες σε Δείπνο Εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή, που οργανώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, καθώς και άλλους διεθνείς ηγέτες.

«Η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Μέσης Ανατολής και τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Ο Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, ο Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Δρ. Abdullatif bin Rashid Al Zayani, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026, θα προσπαθήσει να διαδραματίσει έναν δημιουργικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, επεσήμανε ο Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια