«Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών αποτελεί σοβαρή απειλή για τις παράκτιες οικονομίες και κοινωνίες. Σημειώνεται ότι το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε αυτή την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράκτια ζώνη φιλοξενεί το ήμισυ του παγκόσμιου τουρισμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Συνόδου του ΟΗΕ για την Άνοδο της Στάθμης των Θαλασσών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολλές χώρες θα δουν τα εδάφη τους να πλημμυρίζουν, με άμεσες συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων». Υπογράμμισε ότι η εγκατάλειψη ορισμένων περιοχών θα είναι αναπόφευκτη εάν δεν αναλάβουμε άμεσες δράσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εμβληματικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις μεσογειακές ακτές.
«Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δεσμευτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι μας προχωρούν ήδη στην υλοποίηση υψηλών στόχων της πράσινης ατζέντας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών που θα εντοπίζουν τα hotspots της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαμοιρασμού γνώσεων και πρακτικών μεταξύ των κρατών. «Πρέπει να οικοδομήσουμε επαρκή υποδομή για την προσαρμογή σε αυτή την πρόκληση», υπογράμμισε, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας που θα περιλαμβάνει φυσικές και πράσινες λύσεις για την προστασία των παράκτιων περιοχών.
Αναγνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να επιφέρει υψηλά κόστη και τεχνικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να επιταχύνουν την υλοποίηση αυτών των δράσεων». Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών πόρων από διάφορες πηγές.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα διοργάνωσε τον περασμένο Απρίλιο τη Διεθνή Διάσκεψη ‘Our Ocean Conference’ στην Αθήνα, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ, 3.000 συμμετεχόντων, και δεσμεύσεις άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο ως πρόβλημα που αφορά τα μικρά νησιωτικά κράτη.
Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Εξοχότατοι, συνάδελφοι, εθνικοί αντιπρόσωποι,
Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι αναμφίβολα ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι πρόσφατοι ρυθμοί αύξησης είναι πρωτοφανείς. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) αναφέρει ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό το 2023, και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ανησυχητικές.