Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον εθισμό των νέων στα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα στην Ευρώπη. Ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, τόνισε την ανάγκη άμεσης δράσης για να βοηθηθούν οι έφηβοι να περιορίσουν τη δυνητικά επιβλαβή χρήση των κοινωνικών μέσων, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η παρενόχληση και οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, το 2022, το 11% των εφήβων (13% των κοριτσιών και 9% των αγοριών) παρουσίαζαν σημάδια «προβληματικής χρήσης» των κοινωνικών μέσων, αυξημένο από το 7% που παρατηρήθηκε στο παρελθόν. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από μια ανάλυση 280.000 νέων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά. Οι έφηβοι αυτοί εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του εθισμού, όπως η αδυναμία ελέγχου της υπερβολικής χρήσης και η παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων.
Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική για τους Ρουμάνους εφήβους ηλικίας 13-15 ετών, καθώς το 28% από αυτούς πλήττεται από τέτοιου είδους προβλήματα. Αντίθετα, οι Ολλανδοί έφηβοι φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση, με ποσοστό μόλις 3% να αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το ένα τρίτο των εφήβων παίζει διαδικτυακά παιχνίδια καθημερινά, με το 22% από αυτούς να αφιερώνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες καθημερινά. Από αυτά τα παιδιά, το 12% εκδηλώνει «προβληματική συμπεριφορά» σχετικά με τα παιχνίδια, με το ποσοστό να είναι 16% για τα αγόρια και 7% για τα κορίτσια.
«Είναι κρίσιμο να λάβουμε μέτρα για την προστασία των νέων, ώστε να μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον και να κάνουν συνειδητές επιλογές για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες», δήλωσε η Νατάσα Αζοπάρντι-Μουσκάτ, στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης. Σημείωσε τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης των κοινωνικών μέσων, που μπορεί να προσφέρει οφέλη, ειδικά για όσους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.
Το 36% των νέων και το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών δήλωσαν ότι είναι σε συνεχή «ψηφιακή» επαφή με τους φίλους τους. Ο ΠΟΥ προτείνει στις εθνικές αρχές να βελτιώσουν το ψηφιακό περιβάλλον και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε οι νέοι να προσεγγίζουν με ασφάλεια τον ψηφιακό κόσμο και να μεγιστοποιούν τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για την ψυχική και κοινωνική τους ευημερία.