Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Evan Buhler), δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα ήταν «λάθος» για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Ο Μακρόν τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα τον καθιστούσε «υπεύθυνο» για την πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στο Μόντρεαλ, ο Μακρόν επισήμανε ότι η πρόταση είναι «καλά εδραιωμένη» και δεν προήλθε τυχαία. «Η πρόταση αυτή έχει προετοιμαστεί και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τη Γαλλία.
Ο Μακρόν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν ο Νετανιάχου αρνηθεί την πρόταση, θα αναλάβει την ευθύνη για την περιφερειακή κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ανθρωπιστικές κρίσεις, με θύματα μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τριντό, από την πλευρά του, τόνισε την «απόλυτη ανάγκη» για άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας τις «φρικτές εικόνες» που προκύπτουν από τη σύγκρουση.
Η κοινή έκκληση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, ζητά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών, καθώς οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έχουν αναγκάσει χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Λίβανο αυτή την εβδομάδα.
Χερσαία εισβολή…
Η έκκληση για τριών εβδομάδων κατάπαυση του πυρός έγινε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγου Χερτσί Χαλεβί, ο οποίος ζήτησε από τους στρατιώτες του να ετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.
Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ σχετικά με την πρόταση δεν είναι «οριστικές» και αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση» για την επίτευξη της ειρηνικής λύσης.
Πηγή: ΑΠΕ