Χθες Πέμπτη, δύο καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος εκτελέστηκε στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση, ενώ ο δεύτερος στην Αλαμπάμα με τη μέθοδο της ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, μια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί μόλις για δεύτερη φορά παγκοσμίως.
Οι κυβερνήτες και των δύο πολιτειών δεν χορήγησαν χάρη στους καταδικασθέντες.
Με αυτές τις εκτελέσεις, ο αριθμός των θανατικών ποινών που έχουν εκτελεστεί φέτος στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 18, με πέντε από αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Οι καταδίκες
Ο Εμάνουελ Λίτλτζον, 52 ετών, εκτελέστηκε στην Οκλαχόμα, αφού καταδικάστηκε για τον φόνο του Κένεθ Μιρς κατά τη διάρκεια ληστείας το 1992. Παρά την καταδίκη του, ο Λίτλτζον διατηρούσε την άποψη ότι δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε το θύμα.
Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Τζέντνερ Ντράμοντ, δήλωσε ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόνο του Κένι Μιρς», προσθέτοντας ότι η οικογένεια του θύματος περίμενε 32 χρόνια για αυτή τη στιγμή.
Ο Λίτλτζον και ο συνεργός του, Γκλεν Μπέθανι, αλληλοκατηγορούνταν για τον φόνο. Ενώ και οι δύο καταδικάστηκαν, ο Μπέθανι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, ενώ ο Λίτλτζον έλαβε την εσχάτη των ποινών.
Αφού εξαντλήθηκαν οι νομικές διαδικασίες, η τύχη του Λίτλτζον βρισκόταν στα χέρια του κυβερνήτη Κέβιν Στιτ, ο οποίος είχε χορηγήσει χάρη μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Κύριε κυβερνήτη, μη με σκοτώσετε χωρίς λόγο», ήταν τα λόγια του Λίτλτζον στην τελευταία του συνέντευξη, που μεταδόθηκε από τη δημόσια ραδιοφωνία NPR.
Η εκτέλεση στην Αλαμπάμα
Ο Άλαν Μίλερ, που είχε καταδικαστεί στην Αλαμπάμα για τον φόνο τριών συναδέλφων του το 1999, εκτελέστηκε στη φυλακή Άτμορ μέσω ασφυξίας από εισπνοή αζώτου. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:36, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών.
Η μέθοδος αυτή είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Αλαμπάμα τον Ιανουάριο, όταν εκτελέστηκε ο Κένεθ Σμιθ, και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες την καταδικάζουν ως μορφή «βασανιστηρίου».
Η κυβερνήτρια Κέι Άιβι, επίσης Ρεπουμπλικάνα, είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμά της να χορηγήσει χάρη στον Μίλερ.
Μια προηγούμενη προσπάθεια εκτέλεσης του Μίλερ, με θανατηφόρο ένεση, είχε ακυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω δυσκολιών στην ενδοφλέβια έγχυση.
Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) ισχύει αναστολή στην εκτέλεσή της, σύμφωνα με αποφάσεις των κυβερνητών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ