9.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΗ Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην εφαρμογή των θεραπειών CAR-T κατά του καρκίνου

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην εφαρμογή των θεραπειών CAR-T κατά του καρκίνου

Η Ελλάδα, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, και ειδικότερα των αιματολογικών νεοπλασιών, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την έκθεση της Iqvia, με τίτλο «Ευκαιρίες αιματολογικού καρκίνου για την ισότητα των ασθενών», η χώρα μας κατατάσσεται χαμηλά στον τομέα της πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες, όπως οι CAR-T, οι οποίες προσφέρουν μια επαναστατική προσέγγιση στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Καθυστέρηση στην πρόσβαση σε νέες θεραπείες

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς περιμένουν κατά μέσο όρο 689 ημέρες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις CAR-T θεραπείες, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η αναμονή είναι σημαντικά μικρότερη (222 και 379 ημέρες αντίστοιχα). Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε προβλήματα που σχετίζονται με τη ρυθμιστική διαδικασία, τη χρηματοδότηση και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Οι CAR-T θεραπείες απαιτούν εξειδικευμένα κέντρα νοσοκομειακής περίθαλψης, γεγονός που περιορίζει την πρόσβαση σε αυτές.

Θετικές εξελίξεις και προκλήσεις

Παρά τις καθυστερήσεις, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στον τομέα της αιματολογικής ογκολογίας. Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί, κυρίως λόγω των νέων θεραπειών όπως οι CAR-T και τα αντισώματα ADC. Ωστόσο, στην Ελλάδα, μόνο το 30% των ασθενών έχει πλήρη πρόσβαση στις CAR-T θεραπείες, ενώ η διαθεσιμότητα των ADC είναι περιορισμένη, με ποσοστό 70% στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου μέχρι το 2050

Η πρόβλεψη για το μέλλον είναι ανησυχητική, καθώς μέχρι το 2050 αναμένεται να καταγραφούν 35 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου, αύξηση 77% σε σχέση με το 2022. Οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτή την αύξηση περιλαμβάνουν την κατανάλωση καπνού, την αύξηση της παχυσαρκίας και τη γήρανση του πληθυσμού. Ειδικότερα, οι διαγνώσεις αιματολογικών όγκων αναμένεται να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια, αυξημένες κατά 55%.

Οι νέες θεραπείες και η σημασία τους

Οι νέες θεραπείες, όπως οι CAR-T, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε ασθενείς με λεμφώματα και λευχαιμίες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι παραδοσιακές θεραπείες δεν έχουν αποδώσει. Η διαδικασία CAR-T περιλαμβάνει την τροποποίηση των Τ-κυττάρων του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Αν και η θεραπεία αυτή έχει φέρει επαναστατικά αποτελέσματα, είναι περίπλοκη και δαπανηρή, με πιθανές σοβαρές παρενέργειες.

Επιπλέον, οι συζυγείς αντισώματα (ADC) προσφέρουν μια εναλλακτική προσέγγιση στη χημειοθεραπεία, συνδυάζοντας μονοκλωνικά αντισώματα με κυτταροτοξικούς παράγοντες. Αυτές οι θεραπείες είναι πιο προσιτές και έχουν υψηλότερη διαθεσιμότητα σε σχέση με τις CAR-T, γεγονός που τις καθιστά σημαντικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Συμπεράσματα

Συνολικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση της ρυθμιστικής διαδικασίας, ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη υιοθέτηση καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια