Ανακαλύψτε γιατί η...

Ανακαλύψτε γιατί η απομόνωση από το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία σας!

Γερή καρδιά

Περιεχόμενα

Ανακαλύψτε γιατί η απομόνωση από το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία σας!

ΦΩΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΥΠΝΟΥ

Επίδραση του τεχνητού φωτός στην καρδιοαγγειακή υγεία

Αν κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που δεν είναι πλήρως σκοτεινό, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές. Έρευνες από Κινέζους επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να κινδυνεύει. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα, κυρίως λόγω των ανοιχτών κουρτινών και των φωτισμένων δρόμων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 43%.

Ο ρόλος της φωτορύπανσης

Αυτή η σύνδεση εξηγείται από το γεγονός ότι το φωτισμένο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Όταν το φως διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης, που είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο, το σώμα μας δεν ξεκουράζεται επαρκώς. Αυτός ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιβαρύνει όχι μόνο την καρδιά αλλά και άλλους ζωτικούς οργανισμούς.

Ο Δρ. Jain-Bing Wang, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και ερευνητής, τόνισε: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Συμβουλεύουμε τους κατοίκους των πόλεων να μειώσουν αυτή την έκθεση.»

Η ερευνητική διαδικασία

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ningbo παρακολούθησαν 28.300 άτομα, ηλικίας κατά μέσο όρο 62 ετών, για έξι χρόνια (2015-2021). Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιοαγγειακών παθήσεων. Στη διάρκεια αυτή, καταγράφηκαν 1.278 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και σχετικών νόσων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να εκτιμήσουν την φωτορύπανση που αντιμετώπιζε κάθε συμμετέχων, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα ανάλογα με ηλικία, φύλο και εισόδημα. Τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά και πρότειναν ότι το τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καρδιοαγγειακή υγεία.

Φυσιολογικές επιπτώσεις

Η συνεχής έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα επίπεδα βιολογικών δεικτών, όπως η αύξηση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα. Αυτοί οι δείκτες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρδιαγγειακή υγεία

Η μελέτη δεν επικεντρώθηκε μόνο στο τεχνητό φως, αλλά εξέτασε και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης (όπως τα σωματίδια PM10) είχαν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι που εκτίθεντο σε υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων PM2.5 αντιμετώπιζαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Δρ. Wang κατέληξε: «Αν και έχουν γίνει σημαντικές προόδους στην καταπολέμηση παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη για να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση καρδιοαγγειακών παθήσεων.»

Συμπεράσματα και προτάσεις

Οι ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά για τους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα υπνοδωμάτιά τους. Η χρήση συμβατικών θώρακα ή κουρτινών blackout μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φωτορύπανσης και στην προώθηση καλύτερης ποιότητας ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι η υγεία μας εξαρτάται και από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.