Η προσπάθεια του Παύλου Πολάκη να παρουσιαστεί ως «πατρική φιγούρα» που προσπαθεί να ενώσει τα μέλη του κόμματος κάτω από τις «στοργικές φτερούγες» του απέτυχε χθες. Ο βουλευτής Χανίων, σε μια κίνηση που φάνηκε να έχει στοιχεία προσωπικής φιλοδοξίας -πιθανώς και ως λύση ανάγκης- πρότεινε να συναντηθούν σήμερα στην Κουμουνδούρου οι υποψήφιοι για την προεδρία, ώστε να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, βλέποντας στην κίνηση αυτή μια ευκαιρία, την αποδέχθηκε. Ωστόσο, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες τελικά απέφυγαν τη συνάντηση, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του Πολάκη, που φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσει την πλευρά του πρώην προέδρου, να μείνει αναπάντητη.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάνοντάς την «σύναξη» αυτή αδύνατη. Όλες οι πλευρές πλέον εστιάζουν στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, όπου το κύριο θέμα θα είναι η παραμονή ή η διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα. Ο Κασσελάκης, σύμφωνα με κριτικές, έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική αυτοκτονία, με σκοπό να αποκτήσει τον έλεγχο της περιουσίας του κόμματος.
Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το κτίριο της Κουμουνδούρου, τον ιστορικό τίτλο της «Αυγής», τον ραδιοσταθμό «Κόκκινο», και το κρατικά επιχορηγούμενο Ίδρυμα «Ν. Πουλαντζάς».
Ο Πολάκης ανακοίνωσε με τον γνωστό του εντυπωσιακό τρόπο: «Πήρα πρωτοβουλία και συγκαλώ στην Κουμουνδούρου αύριο συνάντηση όλων των υποψήφιων προέδρων για να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα». Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «χειρότερη από το ΚΚΣΕ του ’50», αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα του ΚΚΕ το 1955 στην Τασκένδη.
Ωστόσο, ακολούθησαν αρνήσεις από αρκετούς υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένου του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος, αν και αρχικά συμφώνησε, τελικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση «υπό το κράτος εξωδίκων», αναφερόμενος στο εξώδικο που έστειλε ο Κασσελάκης, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τη διαρροή πληροφοριών από το «πόθεν έσχες» του.
Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε τη διάθεσή του να συμμετάσχει στη συνάντηση, αλλά τόνισε ότι θεωρεί «απαράδεκτο και αδιανόητο» το εξώδικο που έστειλε ο Κασσελάκης κατά του κόμματος του οποίου επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία.
Η δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» διευρύνει το ρήγμα
Η δημοσιοποίηση ενός τμήματος του «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη προκαλεί νέα αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι διέρρευσε τις πληροφορίες για να τον εκθέσει. Οι ισχυρισμοί του περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων αποσύρθηκαν, καθώς υπήρξε γενική κατακραυγή.
Τα οικονομικά στοιχεία των πολιτικών προσώπων αναρτώνται υποχρεωτικά, αν και είναι γνωστό ότι πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η Κουμουνδούρου διαψεύδει ότι διέθεσε τα στοιχεία στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι ο Κασσελάκης τα έδωσε για να «συσκοτίσει την κατάσταση και να τα αξιοποιήσει πολιτικά».
Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αναρωτιούνται πότε και πώς ο Κασσελάκης μεταβίβασε την εταιρεία osios, καθώς και γιατί απουσιάζουν τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου του και η πηγή των εισοδημάτων του. Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί την κατάσταση, πιθανώς με ικανοποίηση, καθώς η διάλυση του κόμματος μπορεί να τον φέρει νωρίτερα σε αποφάσεις.
Πιθανές αντιδράσεις από την διαγραφή του Κασσελάκη
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει να διαγράψει τον Κασσελάκη, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αναμένεται ότι περίπου 50-60 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αποχωρήσουν, στελέχη που εξαρτώνται οικονομικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Left, Κώστας Αρβανίτης, έχει προτείνει ότι κανένα μέλος της Κ.Ε. δεν θα πρέπει να έχει μισθολογική εξάρτηση από το κόμμα.
Επιπλέον, είναι πιθανό ότι μέλη από διάφορες οργανώσεις θα αποχωρήσουν. Η πλευρά της πλειοψηφίας σημειώνει ότι ελάχιστες οργανώσεις εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Κασσελάκη, ο οποίος καλεί σε συγκέντρωση υποστηρικτών έξω από τον συνεδριακό χώρο το Σάββατο.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση ορισμένων μελών, όπως οι Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Βασίλης Κόκκαλης και Έλενα Ακρίτα, οι οποίοι αν αποχωρήσουν, θα ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να μην εξετάσει την πρόταση διαγραφής του Κασσελάκη που υπέβαλε ο Θέμης Μουμουλίδης και να την θέσει στο αρχείο, καλώντας τον Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικό του.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε επίσης: