Η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 24 ξένων ηγετών και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (10/11) το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προεδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, προσκλήσεις έχουν σταλεί σε 38 χώρες, εκ των οποίων 32 έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Από αυτές, 24 χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή του Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία από τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών των BRICS θα παραστούν, εκτός από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του οποίου η απουσία δεν έχει εξηγηθεί.
Η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ντίλμα Ρούσεφ από τη Βραζιλία, θα είναι επίσης παρούσα στη σύνοδο. Ο Ουσάκοφ υπογράμμισε ότι αυτό το γεγονός ενδέχεται να είναι το πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που έχει διοργανωθεί ποτέ στη Ρωσία, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές διεθνείς κυρώσεις και οι σχέσεις της με τη Δύση είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με περίπου 20 ξένους ομολόγους του, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της εκδήλωσης.
Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS – και ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Οι BRICS χτίζουν γέφυρες προς μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη»
Ο Ουσάκοφ τόνισε τη σημασία της πολυπολικότητας των BRICS, που ενώνει τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή, προκειμένου να αντισταθμίσει την κυριαρχία της Δύσης και των ΗΠΑ. «Ο τίτλος ‘BRICS’ θυμίζει την αγγλική λέξη ‘brick’ (τούβλο)», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι BRICS χτίζουν βήμα-βήμα μια γέφυρα προς μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη.
Τα μέλη του μπλοκ εκπροσωπούν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών. Αυτή η σύνοδος κορυφής έρχεται δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.
Αρχικά, το μπλοκ BRICS αποτελούνταν από τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) όταν ιδρύθηκε το 2009, και η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2010. Φέτος, το μπλοκ έχει επεκταθεί με την ένταξη πολλών άλλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν. Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει την επιθυμία της να ενταχθεί στους BRICS, θέτοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ