9.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚύρια θέματαΑλλαγή ώρας 2024: Ποιες ημερομηνίες θα επιστρέψουμε μια ώρα πίσω στα ρολόγια...

Αλλαγή ώρας 2024: Ποιες ημερομηνίες θα επιστρέψουμε μια ώρα πίσω στα ρολόγια μας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας θα συνεχιστεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας για το 2024 θα γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου. Στις 04:00 π.μ. θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω, επιστρέφοντας έτσι στις 03:00 π.μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώνεται η εφαρμογή της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ 19/01/2001, που αφορά τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας έχει ως κύριο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, εκτιμάται ότι εξοικονομούμε περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι καλύτερα το φυσικό φως του ήλιου.

Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, επιδίωκαν να αξιοποιήσουν το φως της ημέρας όσο το δυνατόν καλύτερα. Από το 1996, υπάρχει μία ενιαία ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά για να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το φως της ημέρας, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932, δοκιμαστικά, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να έχουν τεθεί μία ώρα μπροστά. Αυτή η πρακτική, που ξεκίνησε για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Οι επικριτές της αλλαγής ώρας αναφέρουν επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή αυτή με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακές και ανοσοποιητικές διαταραχές, λόγω της διαταραχής του βιολογικού ρυθμού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια