Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι ο Φίλιπ Μόρις, ο σύζυγος μιας γυναίκας που έβαλε τέλος στη ζωή της στην Ελβετία, θα έχει το δικαίωμα να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της. Αυτή η απόφαση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Βρετανία.
Η σύζυγος του Φίλιπ, Μάιρα Μόρις, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023, σε ηλικία 73 ετών, αφού έλαβε υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης στην κλινική Pegasos στην πόλη Λίσταλ της Ελβετίας. Η Μάιρα υπέφερε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων, μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που της προκαλούσε συνεχές πόνο και την καθιστούσε σωματικά ανίκανη.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και οι νομικές προεκτάσεις
Σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία, ο Φίλιπ είχε αποκλειστεί από το δικαίωμα κληρονομιάς, καθώς βοήθησε τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να εξεταστεί διαφορετικά, καθώς ο Φίλιπ προσπάθησε να πείσει τη Μάιρα να μην προχωρήσει στην αυτοκτονία και την υποστήριξε από συμπόνια.
«Ήθελε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της, ενώ γινόταν σωματικά ανίκανη – Είχε μπροστά της ένα μέλλον που δεν ήθελε», δήλωσε ο δικαστής στην απόφασή του. Στη δίκη, ο Φίλιπ ανέφερε: «Για μια γυναίκα με τόση ομορφιά και αξιοπρέπεια, το να είναι σωματικά ανίκανη έκανε τη ζωή της αφόρητη». Εξέφρασε επίσης την απελπισία του για την απόφαση της Μάιρα, λέγοντας ότι ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της μέχρι το τέλος.
Η ευθανασία και οι νομικές προκλήσεις
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ανίατες παθήσεις που επιθυμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Ο Φίλιπ και η Μάιρα είχαν συμβουλευτεί δικηγόρο πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νομικές συνέπειες της πράξης τους. Στη Βρετανία, η βοήθεια σε αυτοκτονία μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη έως και 14 ετών.
Μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, ο Φίλιπ επικοινώνησε με την αστυνομία και ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η υπόθεση αυτή έρχεται στο προσκήνιο καθώς αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την ευθανασία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.