Ο Jake Moscatο και η «σαρκοφαγική» πρόκληση: Μια 60ήμερη διατροφή αποκλειστικά με κρέας
Ο Jake Moscato, ένας 28χρονος YouTuber, ανέλαβε μια τολμηρή πρόκληση που έχει τραβήξει την προσοχή των διατροφικών κοινοτήτων: αποφάσισε να ακολουθήσει μια δίαιτα αποκλειστικά με κρέας για δύο μήνες. Αυτή η διατροφή, γνωστή ως carnivore ή «σαρκοφαγική» δίαιτα, έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι μιλούν για τα υποτιθέμενα οφέλη της, αν και αυτά παραμένουν αμφισβητούμενα στον επιστημονικό τομέα. Με τους ισχυρισμούς των οπαδών της να κυριαρχούν στα social media, ο Jake θέλησε να διερευνήσει αν πράγματι αυτή η δίαιτα είναι το «μυστικό» για μια βελτιωμένη υγεία και ευεξία ή αν μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.
Μια πραγματική δοκιμασία
Αρχίζοντας τη δίαιτα, ο Jake επικεντρώθηκε στην αποκλειστική κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και αλατιού. Ωστόσο, εντός μερικών ημερών, συνειδητοποίησε ότι η πρόκληση ήταν πιο δύσκολη απ’ ό,τι είχε φανταστεί. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Καλιφόρνια και μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της πρόκλησης, αναγνώρισε τη δυσκολία εύρεσης εστιατορίων που προσφέρουν γεύματα συμβατά με τη δίαιτά του: «Είναι μεγάλη πρόκληση το να φας έξω. Δεν μπορώ να πάω σε κανένα από τα γνωστά εστιατόρια, θα πρέπει να μαγειρέψω», παραδέχτηκε.
Παρά την αρχική του δέσμευση, ο Moscato δεν μπόρεσε να αποφύγει τις δελεαστικές επιλογές του fast food, των γλυκών και των επεξεργασμένων σνακ όσο περνούσαν οι μέρες. Η ανεπάρκεια επιλογών καθιστούσε σημαντική την παράλειψη γευμάτων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του και την εκδήλωση εντερικών προβλημάτων.
Η πορεία της εμπειρίας του
Κατά την διάρκεια των τριών πρώτων ημερών, εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας «δεν ανυπομονώ για τίποτα. Έχω σιχαθεί τόσο πολύ το κρέας. Ίσως γίνω χορτοφάγος μετά από αυτό». Εβδομάδες αργότερα, άρχισε να αισθάνεται επικίνδυνο άγχος, πόνο στο στήθος και γενική κακή διάθεση, γεγονός που τον οδήγησε να αναθεωρήσει τη διατροφική του στρατηγική.
Στην τρίτη εβδομάδα, αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς της δίαιτας και να ενσωματώσει χοιρινό κρέας και μερικά φρούτα. Με αυτό τον τρόπο, η διατροφή του έγινε 95-97% από κόκκινο κρέας, με την προσθήκη φρούτων, αυγών και χοιρινού. Ξαφνικά, άρχισε να απολαμβάνει ξανά τα γεύματά του και αναγνώρισε ότι ο συνδυασμός βοδινού και χοιρινού μύριζε «υπέροχα».
Αποτέλεσμα και αλλαγές του σώματός του
Με την ολοκλήρωση της πρόκλησης, ο Moscato υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τις επιδράσεις της δίαιτας στο σώμα του. Διαπίστωσε ότι είχε καταφέρει να μειώσει το σωματικό λίπος από 16% σε 14,6% και το βάρος του από 94 σε 91 κιλά. Οι μύες του είχαν αναπτυχθεί κατά περίπου 1 κιλό σε κάθε χέρι και στο στήθος, αυξάνοντας τη συνολική μυϊκή του μάζα κατά 2,7 κιλά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξετάσεις έδειξαν αύξηση των επίπεδων χοληστερόλης του κατά 12mg και ανησυχητικές μεταβολές στα επίπεδα κακής (LDL) και καλής (HDL) χοληστερόλης. Ειδικότερα, τα επίπεδα της LDL αυξήθηκαν από 67mg σε 92mg, ενώ της HDL μειώθηκαν από 81mg σε 69mg. Αν και πλέον δεν διατρέχει κίνδυνο καρδιοπαθειών, αποδείχθηκε ότι η δίαιτα είχε σημαντικές διακυμάνσεις στη χημεία του αίματός του.
Σημειώσεις για την υγεία
Η αυξημένη LDL χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς μπορεί να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλεί πλάκες. Αντίθετα, η HDL χοληστερόλη είναι χρήσιμη γιατί απομακρύνει άλλες μορφές χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακόμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης του Moscato αυξήθηκαν από 748ng σε 800ng, ενώ τα επίπεδα σιδήρου του εκτινάχθηκαν από 88μg σε 176μg. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ζωτικά όργανα. Παρ’ όλα αυτά, ο Jake σκοπεύει να συνεχίσει να απολαμβάνει την carnivore διατροφή αλλά με κάποιες παραλλαγές προσθέτοντας φρούτα και αβοκάντο.
Προειδοποιήσεις από ειδικούς
Ενώ ο Moscato παρατήρησε ορισμένα θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ο περιορισμός στη διατροφή σε ζωικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές υγειονομικές επιπλοκές, όπως η νεφρολιθίαση και η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσοχής στην κατανάλωσή του. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μακροχρόνια υγεία.
Η εμπειρία του Jake Moscato μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις διατροφικές επιλογές και τις συνέπειες τους στην υγεία μας.