Τρεις τροφές που...

Τρεις τροφές που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με γιατρό

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεχόμενα

Τρεις τροφές που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με γιατρό

 

Τρία Τρόφιμα που Μπορεί να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Καρκίνου

Εισαγωγή

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, και ορισμένα από τα καθημερινά τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Σύμφωνα με τον Δρ. Sermed Mezher, οικογενειακό γιατρό, τρία δημοφιλή τρόφιμα και ποτά, που συχνά καταναλώνονται, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Υπερβολικά Ψημένα ή Καμένα Τρόφιμα

Αναφορικά με τα υπερβολικά ψημένα ή και καμένα τρόφιμα, ο Dr. Mezher εφιστά την προσοχή μας. Όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή εκτίθεται σε ανοιχτή φλόγα—όπως στο μπάρμπεκιου—παράγονται χημικές ενώσεις που ενδέχεται να είναι καρκινογόνες.

Τι Είναι οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες;

Αυτές οι ουσίες, γνωστές με το όνομα πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, έχουν συνδεθεί με βλάβες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του εντέρου και του παγκρέατος. Επίσης, οι καμένες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί και πατάτες, περιέχουν τοξικά μόρια ακρυλαμιδίου, τα οποία έχουν επίσης συσχετιστεί με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτός των νεφρών και των ωοθηκών.

Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Ένα άλλο επικίνδυνο είδος τροφίμου είναι τα επεξεργασμένα κρέατα. Ο Δρ. Mezher προειδοποιεί για την κατανάλωση προϊόντων όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και πεπερόνι. Αυτά τα τρόφιμα έχουν χαρακτηριστεί ως «καρκινογόνα της ομάδας ένα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς Επηρεάζουν την Υγεία μας;

Η κύρια αιτία ανησυχίας προέρχεται από τα νιτρώδη που περιέχουν τα επεξεργασμένα κρέατα. Αυτά επιδρούν στο πεπτικό μας σύστημα προκαλώντας χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν Ν-νιτροσοχημικές ουσίες (NOC), οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Αλκοόλ

Το τελευταίο προϊόν που αναφέρεται είναι το αλκοόλ. Σημαντικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου. Η διάσπασή του σε ένα τοξικό υποπροϊόν, την ακεταλδεΰδη, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA μας. Αλλά και πέρα από τις άμεσες επιδράσεις στο DNA, το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών και μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να καταναλώνεται με προσοχή.

Κίνδυνοι από την Κατανάλωση Αλκοόλ

Ειδικότερα, οι κίνδυνοι καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου αυξάνονται ακόμα και με μικρές ποσότητες αλκοόλ, κάνοντάς το κάτι που αξίζει να αναλογιστούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές ότι ορισμένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα μπορεί να έχουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία μας. Ας κάνουμε συνειδητές επιλογές όταν πρόκειται για την τροφή μας και ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση αυτών των επικίνδυνων προϊόντων. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.