Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προεδρεύοντος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από μία κατ’ ιδίαν συζήτηση, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία συζήτησαν για τις συμφωνίες προμήθειας όπλων στην Τουρκία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό ζήτημα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συμφωνίες για Eurofighter
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι Ερντογάν και Σολτς φάνηκαν να συμφωνούν σχετικά με την προμήθεια των Eurofighter που επιθυμεί η Τουρκία. Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και ότι θα υπάρξουν κι άλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα πρότζεκτ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Το Anadolu μετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες». Ο Σολτς δήλωσε: «Η Γερμανία έχει πρόσφατα εγκρίνει πωλήσεις όπλων στον σύμμαχό μας, την Τουρκία, και υπάρχουν περισσότερα που θα ακολουθήσουν».
Όσον αφορά την αγορά των Eurofighter, ο Σολτς τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο σε αρχικό στάδιο, το οποίο συντονίζεται από τη Βρετανία. «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση και φυσικά θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αμυντική συνεργασία και Eurofighter
Ο Ερντογάν, μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών στην πολεμική βιομηχανία, επεσήμανε την επιθυμία να αναπτυχθεί η συνεργασία και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος. Η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευτεί τουλάχιστον 20 Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, με στόχο συνολικά 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.
Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσφυγικό
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στο Λίβανο. «Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ είναι ένα σημαντικό θέμα που συζητήσαμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ασκήσουμε διεθνή πίεση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στον προσφυγικό τομέα, όπου δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία. Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την πιο αυστηρή πολιτική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με μαζικές απελάσεις προσφύγων.
Διαφωνίες και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σχολιάζοντας τις διαφορές τους για το Ισραήλ, ο Σολτς δήλωσε ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ» και υπογράμμισε ότι η Χαμάς διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και λύση δύο κρατών.
Ο Σολτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική κατεύθυνση που φαίνεται να έχουν οι σχέσεις αυτές. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.