Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο σημαντικός πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απεβίωσε πρόσφατα, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Herkul.org.
Ο Γκιουλέν ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε υποστεί ανακοπή. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, όπου είχε εγκατασταθεί από το 1999.
Η ανακοίνωση του θανάτου του Γκιουλέν κοινοποιήθηκε μέσω Twitter:
— Herkul (@Herkul_Nagme) 21 Οκτωβρίου 2024
Κατηγορίες και πολιτική αντιπαράθεση
Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τον Γκιουλέν ως τον εγκέφαλο πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Πριν από το 2013, οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι, αλλά η σχέση τους διαταράχθηκε όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από έρευνες διαφθοράς που αφορούσαν το κυβερνών κόμμα και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Στην Τουρκία, ο Γκιουλέν θεωρείτο «τρομοκράτης» και η οργάνωσή του, το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό και ως Χιζμέτ), είχε χαρακτηριστεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το 2016, τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και η Άγκυρα ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, αλλά το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.
Από τότε, οι τουρκικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκστρατείες συλλήψεων κατά μελών του κινήματος Γκιουλέν και έχουν κλείσει μέσα ενημέρωσης που τον υποστήριζαν, καθώς και επιχειρήσεις που σχετίζονταν μαζί του. Ο Ερντογάν τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε δημιουργήσει παράλληλους θεσμούς εντός του τουρκικού κράτους, υπονομεύοντας την εξουσία του.
Η ζωή και η κληρονομιά του Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1941 στην Πασινλέρ, Ερζουρούμ, αν και υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1938. Στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ως 1941.
Ήταν συγγραφέας και πρώην ιεροκήρυκας, ιμάμης από το 1959 έως το 1981. Θεωρείται εκπρόσωπος μιας ήπιας εκδοχής του Ισλάμ. Δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, τον παρουσίαζαν ως έναν ιμάμη που προάγει ένα ανεκτικό Ισλάμ, εστιάζοντας στον αλτρουισμό, την εργασία και την εκπαίδευση, και τον θεωρούσαν μία από τις πιο σημαντικές μουσουλμανικές προσωπικότητες παγκοσμίως.
Ωστόσο, εκτός Τουρκίας, καταζητείτο ως ηγέτης της «τρομοκρατίας» στο Πακιστάν και από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας καθώς και από το Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου.
Το MEGA για τον θάνατο του Γκιουλέν: