20.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚατεβάζουν τον πήχη για την επίσκεψη του Φιντάν

Κατεβάζουν τον πήχη για την επίσκεψη του Φιντάν

Στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί έντονη κινητικότητα ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου. Η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται εντατικά, εστιάζοντας σε δύο κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την εξαντλητική προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον τούρκο ΥΠΕΞ. Για πρώτη φορά, θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου για την έναρξη της «δύσκολης» συζήτησης σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Το δεύτερο επίπεδο προετοιμασίας αφορά την εσωτερική επικοινωνία με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Πριν από την άφιξη του Φιντάν, θα καταγραφούν οι ανησυχίες και οι απόψεις τους, ιδίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, ο οποίος αμφισβήτησε τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέροντας «μαγειρέματα στο Αιγαίο» και «ήρεμα νερά που φέρνουν φουρτούνες».

Σχετικά με τις προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «δεν αναμένονται εκπλήξεις, όλα είναι προβλεπόμενα».

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική αξίωση. Αυτές οι αξιώσεις έχουν εκφραστεί πρόσφατα, τόσο από τον Ερντογάν, ο οποίος αναφέρεται σε «ολιστική προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας», όσο και από τον Φιντάν, που μίλησε για «ένα σύνολο προβλημάτων στο Αιγαίο». Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μοναδική διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, για την οποία οι δύο ΥΠΕΞ έχουν λάβει εντολή να διερευνήσουν τη δυνατότητα επίλυσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Διάλογος με βουλευτές της ΝΔ για τα εθνικά θέματα

Η πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών προς τους 33 γαλάζιους βουλευτές της επιτροπής για συνάντηση αύριο Τρίτη (17:00) στη Βουλή, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, μετά τις δηλώσεις του Σαμαρά για «άδικες και καταστροφικές λύσεις» στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ωστόσο, η συνάντηση δεν θα είναι απλώς ενημερωτική, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη, καθώς στην προηγούμενη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να τοποθετηθούν όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της πολυπλοκότητας της επιτροπής.

Η εκτίμηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι για να υπάρξει πρόοδος στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα δέχεται πίεση από το εσωτερικό της. Αν τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που έχει περιγράψει ο τούρκος ΥΠΕΞ ως «λύση-πακέτο», όπως μειονοτικά θέματα ή αποστρατιωτικοποίηση, αυτό θα σήμαινε το τέλος των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να επιστρέφουν σε μια κατάσταση διατήρησης ανοιχτών διαύλων μέσω των τριών πυλώνων διαλόγου (Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα, ΜΟΕ). Ο οδικός χάρτης αυτών των διαλόγων αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο