10.8 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΑττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ανησυχία για την υδροδότηση της Αττικής – Απαιτούνται μέτρα εξοικονόμησης νερού

Η λειψυδρία πλησιάζει καθώς η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Εάν δεν έχουμε σημαντικές βροχές και χιόνια αυτόν τον χειμώνα, οι κάτοικοι της Αττικής θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης». Με αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, προειδοποιεί για τους κινδύνους της λειψυδρίας που μας απειλεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, η κύρια πηγή νερού για την Αττική, έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

mornos1

SOS από τη λίμνη Μόρνου – Δορυφορική εικόνα που δείχνει τη συρρίκνωσή της

Σύμφωνα με πρόσφατες δορυφορικές εικόνες από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης στις 20 Αυγούστου φέτος ήταν μειωμένη κατά 21,57% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας το μικρότερο επίπεδο από το 2010. Στην ίδια ημερομηνία πέρυσι, η επιφάνεια της λίμνης ήταν 15,3 τ.χλμ., ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε πέσει στα 13,9 τ.χλμ. και στις 20 Αυγούστου 2024 ήταν μόλις 12 τ.χλμ. Η τρέχουσα ποσότητα νερού του ταμιευτήρα ανέρχεται σε σχεδόν 693 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 255 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερα από πέρυσι, οδηγώντας τους επιστήμονες σε να μιλούν για «κίτρινο συναγερμό», καθώς αν συνεχιστεί αυτή η ξηρασία, το νερό θα επαρκέσει για λιγότερο από δύο χρόνια.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η στάθμη της λίμνης του Μόρνου ήταν 1,15 δισ. κ.μ., τον Σεπτέμβριο του 2023 περίπου 940 εκατ. κ.μ. και τώρα υπολογίζαμε ότι θα έχουμε 850 εκατ. κ.μ., αλλά πέσαμε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 εκατ. κ.μ. Αν η ξηρασία συνεχιστεί, το σύστημα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του και θα βρεθούμε σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση», δηλώνει η Ελισσάβετ Φελώνη, δρ Υδρολογίας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Είναι επείγον να σχεδιάσουμε εναλλακτικές λύσεις, έχουμε καθυστερήσει ήδη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20%-30% στα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να εξετάσουμε τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων, τη χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση, την αφαλάτωση που είναι όμως κοστοβόρα, καθώς και τη δυνατότητα προσέγγισης νέων λεκάνων απορροής, που απαιτεί περισσότερο χρόνο.»

Μέτρα εξοικονόμησης νερού

«Μια πόλη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά χωρίς νερό είναι αδύνατον» υπογραμμίζει ο Κίμων Χατζημπίρος. «Στην Αττική, έχουμε εκτρέψει τέσσερα ποτάμια για την υδροδότησή μας. Αυτές οι πηγές φαίνονταν επαρκείς, αλλά δεν είχαμε προβλέψει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα ολιστικά και να ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουμε – ανησυχώ για την επανάπαυση που παρατηρώ. Είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα εξοικονόμησης νερού και ίσως να αυξήσουμε προσωρινά το κόστος του νερού ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα».

Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι λίμνες επίσης βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση ξηρασίας. Η τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η λίμνη Αμβρακία στην Αιτωλοακαρνανία και η λίμνη Δοϊράνη στο Κιλκίς επίσης πλήττονται από ακραία ξηρασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πληρότητα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη στην Κρήτη φτάνει μόλις το 25%…

Πηγή: TA NEA





















Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια