Η ταινία Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (Nightmare on Elm Street) έχει καθιερωθεί ως η απόλυτη ιστορία τρόμου που μας κρατούσε ξάγρυπνους τις νύχτες, συνεχίζοντας να προκαλεί ρίγη τρόμου σε κάθε γενιά. Ο εμβληματικός χαρακτήρας Φρέντι Κρούγκερ και οι τρομακτικές του περιπέτειες παραμένουν θέμα συζήτησης για πολλούς δημιουργούς στο Χόλιγουντ, όπως ο Μπράιαν Φούλερ του «Χάνιμπαλ», ο οποίος πρόσφατα επιχείρησε να δημιουργήσει ένα remake.
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία αυτής της εμβληματικής ταινίας ξεκινά με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γουές Κρέιβεν, ο οποίος το 1980 ήθελε να γράψει μια συναρπαστική ιστορία τρόμου. Μετά την αποτυχία της ταινίας του ‘Swamp Thing‘, αναζητούσε κάτι πρωτότυπο και εντυπωσιακό. Έτσι, διαβάζοντας μια εφημερίδα του Los Angeles, ανακάλυψε την ιστορία μιας οικογένειας Ασιατών μεταναστών από την Καμπότζη, του οποίου ο γιος είχε αρχίσει να έχει εφιάλτες που τον κρατούσαν ξάγρυπνο, φοβούμενος ότι το πλάσμα που τον κυνηγούσε θα τον σκότωνε. Δυστυχώς, όταν τελικά κοιμήθηκε, οι γονείς του τον βρήκαν νεκρό, καταμεσής ενός εφιάλτη.
Αυτό το περιστατικό δεν ήταν μοναδικό. Όταν οι αμερικανικές αρχές άρχισαν να καταγράφουν παρόμοιες περιπτώσεις, ανακάλυψαν 117 θανάτους που σχετίζονταν με το «Σύνδρομο Ασιατικού Θανάτου», το οποίο αργότερα ονομάστηκε «Σύνδρομο Αιφνίδιου Νυχτερινού Θανάτου». Ο γιατρός Ρόμπερτ Κίρσνερ, μιλώντας στους Los Angeles Times το 1987, ανέφερε ότι σε διάφορες χώρες της Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία, υπήρχαν ονομασίες για αυτό το φαινόμενο, όπως το bangungut και το pokkuri, που σημαίνουν θάνατο μέσα σε εφιάλτη.
Ο Φρέντι Κρούγκερ δεν κοιμάται ποτέ
Οι ιατροί μπόρεσαν να αποκλείσουν ορισμένες αιτίες θανάτου. Όπως δήλωσε ο γιατρός Μάικλ Γκι στους New York Times, «ξέρω από τι δεν πεθαίνουν: δεν πεθαίνουν από πυροβολισμούς, μαχαιριές ή δηλητηριάσεις». Κάθε περίπτωση που ερεύνησαν δεν έδειξε κανένα προφανές αίτιο θανάτου.
Το 1987, ερευνητές από τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν εκτενείς μελέτες σχετικά με την υπνική συμπεριφορά προσφύγων από την Ασία. Οι ανακαλύψεις τους ήταν σοκαριστικές. Σε μία περίπτωση, μια οικογένεια είδε την κόρη τους να αναπνέει με δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου και, παρόλο που την ξύπνησαν, λίγους μήνες αργότερα, το ίδιο περιστατικό συνέβη και πάλι, όμως αυτή τη φορά το κορίτσι δεν ξύπνησε ποτέ. Άλλοι θάνατοι, όπως ενός άντρα που ξύπνησε με δύσπνοια και πέθανε την ίδια ημέρα όταν επιχείρησε να κοιμηθεί ξανά, προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις για το φαινόμενο.
Στρες ή εφιάλτες;
Πολλές θεωρίες αναπτύχθηκαν σχετικά με τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Ο γιατρός Ντέιβιντ Κίρσνερ και η ομάδα του ανέφεραν ότι κάτι φαίνεται να προκαλεί έντονες καρδιολογικές αντιδράσεις στους θανόντες, πιθανώς λόγω εφιαλτών. Επιπλέον, η έντονη ψυχική πίεση που σχετίζεται με τη μετανάστευση μπορεί να έχει συμβάλει σε αυτούς τους θανάτους. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ορισμένοι Χμονγκ Ασιάτες πιστεύουν σε πνεύματα που επιτίθενται όταν κάποιος κοιμάται, γεγονός που μπορεί να προκαλεί θανάτους μέσω αυθυποβολής. Τέλος, υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση του συνδρόμου Μπρουγκάντα, μια σοβαρή καρδιοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανακαλύφθηκε το 1992 από τους ιατρούς Τζόζεφ και Πέδρο Μπρουγκάντα.