Στη δημόσια αντίληψη, υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο πιο πίσω κοιτάξουμε στην ιστορία, τόσο καλύτερους πρωθυπουργούς θα εντοπίσουμε. Πολλοί πιστεύουν ότι αν το 2010 η χώρα είχε στην ηγεσία της έναν πολιτικό με την εμβέλεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν θα είχε εμπλακεί σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Η Ελλάδα δεν θα είχε υποστεί τις ήττες και τη διαρκή φτωχοποίηση που ακολούθησαν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μια μοναδική περίπτωση ανάμεσα στους μεταπολιτευτικούς πρωθυπουργούς. Κατέχει την αρνητική πρωτοκαθεδρία. Είναι ο πιο ανίκανος από όλους. Ενώ υπάρχουν και άλλοι καλοί, κακοί ή ακόμα και επικίνδυνοι πρωθυπουργοί, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μια κατηγορία μόνος του. Απέδειξε ότι ήταν ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Ακόμα και 13 χρόνια μετά την ανατροπή του από την εξουσία, η θητεία του συνεχίζει να είναι μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της χώρας και στο περήφανο παρελθόν της Ελλάδας.
Η πρόσφατη προκλητική δήλωσή του σε τουρκικά μέσα σχετικά με τη μοιρασιά στο Αιγαίο, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «δημοκρατία», αποδεικνύει γιατί υπέγραψε τους εξευτελιστικούς όρους του Μνημονίου, οδηγώντας τη χώρα σε καταστροφή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ίσως για πολλές γενιές ακόμη.
Από την ημέρα που ο Παπανδρέου ανακοίνωσε το διάγγελμά του στο Καστελόριζο, καταδικάζοντας με την ανικανότητά του και τη δειλία του έναν ολόκληρο λαό για τις επόμενες δεκαετίες, το ιστορικό όνομα «Παπανδρέου» διαγράφηκε από τη συλλογική μνήμη. Μαζί του, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, που είχε διακριθεί για την πολιτική του επιτυχία.
Είτε συμπαθούσε κάποιος τον «γέρο» Παπανδρέου είτε όχι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν πολιτικός με υψηλές ικανότητες και ισχυρή προσωπικότητα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε να σβήσει το οικογενειακό του επώνυμο από την πολιτική σκηνή. Αρκεί να θυμηθούμε τι ακολούθησε μετά το Καστελόριζο. Δέχτηκε παθητικά να θυσιάσει όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν σε κρίση.
Όταν η ήττα της χώρας έγινε εμφανής και δεν μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, άρχισε να μιλά για δημοψήφισμα, αποδεχόμενος την παρέμβαση του Βερολίνου. Έτσι, παρέδωσε την ψήφο 3.000.000 πολιτών χωρίς σοβαρή αντίσταση και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση σε έναν μη εκλεγμένο γραφειοκράτη, τον Παπαδήμο, διαλύοντας το ΠΑΣΟΚ που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του.
Ακολούθως, δημιούργησε ένα νέο κόμμα, το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών, το οποίο το 2015 έλαβε μόλις 2,4%. Ήταν η πρώτη φορά από το 1923 που κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου δεν εξελέγη βουλευτής.
Η τελευταία πράξη της πολιτικής του ανυπαρξίας ήρθε με την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. το 2021. Ο Παπανδρέου, ένας πρώην πρωθυπουργός με 3.000.000 ψήφους, ηττήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Κι όμως, το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε δεκτός από το πολιτικό σύστημα ως σωτήρας. Λίγο πριν το Καστελόριζο, τα «Νέα» έγραφαν: «Αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.»
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, με την πολιτική του ικανότητα, κατάφερε να διαψεύσει όλους τους υποστηρικτές του.
Πριν γίνει πρωθυπουργός, υποστήριξε το φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν, γεγονός που τον έκανε ανεπιθύμητο στην Κύπρο. Ως υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει «ναι» προτού καν μιλήσει ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου.
Η πολιτική του καριέρα συνοδεύτηκε από χλευασμούς και σατιρικά σχόλια για τις γκάφες του, όπως όταν χαιρετούσε άδεια αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια χιονιού, νομίζοντας ότι υπήρχαν επιβάτες μέσα.
Τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εκφράσει υποστήριξη προς την Τουρκία σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά. Ο Παπανδρέου, που προτείνει να μοιραστούμε το Αιγαίο με την Τουρκία, φαίνεται να αγνοεί ότι το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα. Μήπως φαντάζεται ότι ζούμε σε μια εποχή χωρίς σύνορα;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1952 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Είναι γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Μασαχουσέτη, με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στη Σουηδία και στον Καναδά. Από το 1988 υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Εξωτερικών. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στις 4 Οκτωβρίου 2009 έγινε πρωθυπουργός. Με δική του υπογραφή, η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια το 2010. Παρέμεινε στην εξουσία δύο χρόνια, καθώς το 2011 ουσιαστικά καθαιρέθηκε από την Τρόικα με τη συνεργασία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το 2011 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά στον β’ γύρο ηττήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Ανέλαβε υπηρεσία ο Γιωργάκης σε φόρουμ του Κοτς: Αισχρή προώθηση των συμφερόντων της Άγκυρας.
Ο ΓΑΠ προτείνει ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας με τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου(!)