18.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣαν σήμεραΈνας χρόνος μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα: Το ημερολόγιο του...

Ένας χρόνος μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα: Το ημερολόγιο του τρόμου και οι αριθμοί μιας τραγωδίας

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μια επίθεση χωρίς προηγούμενο σε ισραηλινό έδαφος. Λίγοι, πιθανώς οι πιο αφελείς, πίστευαν ότι το Τελ Αβίβ θα παρέμενε αδρανές μπροστά σε αυτή την αιματοχυσία. Όντως, μετά από προετοιμασία μέσω βομβαρδισμών, το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας στις 27 Οκτωβρίου 2023.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται

Εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου. Οι κάτοικοι του θύλακα αυτού ζουν σε καθεστώς ημί-ελευθερίας, με αποκλεισμούς και καταπίεση να αποτελούν καθημερινότητα. Αν και υπήρξαν περιοδικά ξεσπάσματα βίας, οι επιθέσεις ήταν συνήθως βραχύχρονες και οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν παλαιάς τεχνολογίας όπλα και αυτοσχέδιες ρουκέτες, που δεν προκαλούσαν εκτεταμένες ζημιές.

Αντίθετα, οι ισραηλινές απαντήσεις ήταν πάντοτε καταστροφικές, με υπερσύγχρονα όπλα να πλήττουν τους αμάχους, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αμυνθούν. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαμάς σχεδίασε μια επίθεση που δεν είχε προηγούμενο, ζητώντας βοήθεια από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν. Όταν διαπίστωσε ότι δεν θα την λάβει, αποφάσισε να δράσει μόνη της.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 Ισραηλινούς να σκοτωθούν και 250 να απαγάγονται. Η Χαμάς ήξερε ότι με τους ομήρους στα χέρια της θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για την κατάπαυση του πυρός και να αναγκάσει το Ισραήλ να απαντήσει πιο μετριοπαθώς. Ωστόσο, το Ισραήλ και ο Νετανιάχου δεν είχαν καμία διάθεση για διαπραγματεύσεις.

Αμέσως μετά την επίθεση, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς, σχηματίζοντας έκτακτη κυβέρνηση και προειδοποιώντας ότι το τίμημα που θα πληρώσουν οι ισλαμιστές και οι σύμμαχοί τους θα είναι χωρίς προηγούμενο. Η Γάζα απομονώθηκε, και οι βομβαρδισμοί άρχισαν. Στην πρώτη εβδομάδα, οι Ισραηλινοί έριξαν στη Γάζα όσες βόμβες είχαν ρίξει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σε ένα χρόνο!

Περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί η σφαγή των αμάχων, προκαλώντας ανησυχίες για γενοκτονία.

Η πρώτη εκεχειρία εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου και κράτησε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με 80 Ισραηλινούς να επιστρέφουν και 240 Παλαιστίνιους να απελευθερώνονται. Ωστόσο, μετά την λήξη της, το Ισραήλ συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τους βομβαρδισμούς, πλήττοντας και περιοχές όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εκτοπισμένοι άμαχοι.

Η σφοδρότητα των επιθέσεων οδήγησε το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μια ιστορική απόφαση, διατάσσοντας το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας. Παρά τις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση του Νετανιάχου ενέτεινε τις επιθέσεις, φτάνοντας σε αποτρόπαιες σφαγές, όπως αυτή της 14ης Φεβρουαρίου 2024, όπου πάνω από 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν στην ουρά για τρόφιμα.

Οι αριθμοί που τρομάζουν

Στη διάρκεια αυτού του πολέμου, οι αριθμοί είναι τρομακτικοί:

  • Πάνω από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
  • 16.900 παιδιά και 11.500 γυναίκες είναι μεταξύ των θυμάτων.
  • 26.000 παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα.
  • 3.500 παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό.
  • 520 πτώματα έχουν ανασυρθεί από ομαδικούς τάφους κοντά σε νοσοκομεία.
  • 20.000 παιδιά παραμένουν αγνοούμενα στη Γάζα.
  • 90% των σχολικών κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
  • 115 βρέφη κάτω των οκτώ μηνών έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς.
  • 600.000 μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • 75% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές.
  • 1.737.550 Παλαιστίνιοι έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.
  • 2/3 των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές.
  • 37.000.000 τόνοι συντριμμιών από τα ισραηλινά πλήγματα.
  • 177.000 γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο υγείας.
  • 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν μερικώς.
  • 496 επιθέσεις σε δομές υγείας έχουν καταγραφεί.
  • 1.400 νοσοκομειακές κλίνες είναι διαθέσιμες για 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν

Επόμενος στόχος για το Ισραήλ ήταν η Χεζμπολάχ και ο Λίβανος, με χερσαία εισβολή στο νότο και βομβαρδισμούς μέχρι τη Βηρυτό. Στις 1 Απριλίου, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας κορυφαία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, με το Ιράν να απαντά με περιορισμένη επίθεση.

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια συντονισμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 1 Οκτωβρίου, το Ιράν απάντησε με εκτόξευση περίπου 180 βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πλέον εκρηκτική, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και το φάσμα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου να γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.

Google News
Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο