11.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΦρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ: «Η Ενότητα μπροστά στη Μετανάστευση»

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ: «Η Ενότητα μπροστά στη Μετανάστευση»

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Η επίσκεψή του θα περιλαμβάνει αρχικά τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστεί με την επίσημη υποδοχή στην Αθήνα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και θα ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στην Κρήτη. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ υπογραμμίζει ότι το Μεταναστευτικό «δεν πρέπει να μας διχάσει», τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζοντας την ευθύνη της Γερμανίας για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανάπτυξη και τη δυναμική που έχουν σήμερα οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας.

Κύριε πρόεδρε, ποιο είναι το μήνυμα που φέρνετε στην Ελλάδα κατά την επίσκεψή σας;

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εθνική σας εορτή που γιορτάζεται τη Δευτέρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα σας επισκεφτώ την επόμενη ημέρα. Αυτή θα είναι η τέταρτη επίσκεψή μου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιθυμώ να τιμήσω τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καλύπτοντας από τις ιστορικές μνήμες μέχρι τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, και από τη βιωσιμότητα μέχρι τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η επιστήμη και ο πολιτισμός.

Πώς αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας, ειδικά μετά την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας;

Θυμάμαι πολύ καλά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε στις γερμανοελληνικές σχέσεις. Παρά τις προκλήσεις, υπήρξαν πάντα φιλικές και εμπιστευτικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και η οικονομία της φαίνεται να αναπτύσσεται. Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη να επηρεάσει θετικά όλο και περισσότερους πολίτες. Οι δύο χώρες μας συνδέονται σήμερα μέσω μιας εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης, και η συνεργασία μας σε οικονομικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα είναι ισχυρή και εκτενή.

Με το Μεταναστευτικό να είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, πώς επηρεάζει αυτό τις σχέσεις μας;

Η διαχείριση της μετανάστευσης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Κατά την επίσκεψή μου, θέλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν. Είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε βιώσιμες λύσεις από κοινού και να μοιραστούμε δίκαια τα βάρη εντός της ΕΕ. Ελπίζω ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η Γερμανία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή πολιτική ευθύνη και θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Ποιες είναι οι πιθανότητες σταθεροποίησης της περιοχής και επίλυσης του Κυπριακού;

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την de facto διαίρεση της Κύπρου, μια θλιβερή επέτειος. Καλώ όλες τις πλευρές να αναλάβουν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και να επανεκκινήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η Γερμανία υποστηρίζει το έργο των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση του Κυπριακού και συμμετέχει ενεργά στην αποστολή των γερμανών αστυνομικών στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη αυτή την εποχή.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις αξιώσεις για επανορθώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, αναγνωρίζω την πολιτική και ηθική ευθύνη μας για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες αυτού του οδυνηρού κεφαλαίου της ιστορίας μας. Στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, θα συμμετάσχω σε μια τελετή στην Θεσσαλονίκη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που θα λειτουργήσει ως τόπος μνήμης και εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η δημιουργία του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας το 2018 έχει ενισχύσει τη συνεργασία μας, με περισσότερους από 10.000 νέους να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Η συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δείχνει επίσης την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως δυναμικής αγοράς στην ΕΕ.

Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας – Ελλάδας;

Ανυπομονώ να συμμετάσχω στον εορτασμό των 150 χρόνων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, που δείχνει τη μακρόχρονη συνεργασία μας στον τομέα της αρχαιολογίας. Ελπίζω ότι οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να εμβαθύνονται και να ενισχύονται.

Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο