Η απόπειρα του προεδρεύοντος της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να προτείνει τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο ως νέο συνήγορο του πολίτη προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι φορείς δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις της πλειοψηφίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έρευνες σε ανοιχτές υποθέσεις, όπως το ναυάγιο στη Πύλο, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Μόνο η Νέα Δημοκρατία στήριξε την υποψηφιότητα Σωτηρόπουλου, με 15 θετικές ψήφους, ενώ 7 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Σπαρτιάτες) δήλωσαν “παρών” και άλλοι 7 καταψήφισαν (Πλεύση, ΝΕΑΡ, Νίκη, ΕΛΛΥΣΗ, Χουρδάκης).
Ο κ. Τασούλας, εξηγώντας την απόφασή του να προχωρήσει σε ψηφοφορία παρά την αναμενόμενη έλλειψη πλειοψηφίας, ανέφερε ότι η θητεία του προηγούμενου Συνηγόρου έχει λήξει εδώ και 2,5 χρόνια και δεν μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία. Επιπλέον, τόνισε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Αρχής δεν σχετίζεται με το ναυάγιο, καθώς οι διαδικασίες αντικατάστασης είχαν ξεκινήσει δύο μήνες πριν από το τραγικό συμβάν.
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αντικατάσταση του Συνηγόρου του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι η θητεία του κ. Ποττάκη παρατάθηκε χωρίς λόγο. Ζήτησε να κληθεί ο κ. Ποττάκης στη Διάσκεψη των Προέδρων για να ενημερώσει σχετικά με τις εκκρεμότητες της Αρχής, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να υπερψηφίσουν την πρόταση.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Θοδώρα Τζάκρη ανέφερε ότι η “εκβιαστική σπουδή” του πρωθυπουργού να επιβάλει την κατάργηση της πλειοψηφίας των 3/5 επιβεβαιώνει τις φήμες για εχθρική στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στον κ. Ποττάκη. Τόνισε επίσης ότι η ψήφος “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυρίως λόγω της συγκεκριμένης μεθόδευσης που ακολούθησε η κυβέρνηση.