Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μεταξύ των πολλών υπόπτων που συνελήφθησαν για φερόμενη παραβίαση της ασφάλειας, η οποία σχετίζεται με τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών. Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τη διάψευση που εξέδωσε το ισραηλινό Γραφείο του Πρωθυπουργού χθες.
Η έρευνα, η οποία είχε τεθεί υπό καθεστώς φίμωσης για αρκετές ημέρες, επικεντρώθηκε σε ανησυχίες σχετικά με την παράνομη παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες και πηγές πληροφοριών, καθώς και να βλάψει τις στρατηγικές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο δικαστής απελευθέρωσε κάποιες λεπτομέρειες της υπόθεσης την Παρασκευή, μετά από αίτημα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, όπως το Ynet και το Yediot Ahronoth.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νετανιάχου φέρεται να γνώριζε ή να συμμετείχε στις διαρροές, οι οποίες φαίνεται να στοχεύουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ της σκληρής του στάσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, καθώς και για την εκεχειρία στη Γάζα. Το Axios αναφέρει σχετικά με την κατάσταση.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τη Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, να ξεκινήσει έρευνα μετά τη διαρροή μιας άκρως απόρρητης ακατέργαστης έκθεσης πληροφοριών στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Bild είχε δημοσιεύσει άρθρο στις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικά με ένα έγγραφο που φέρεται να συνέταξε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το οποίο περιλάμβανε στρατηγικές για τις διαπραγματεύσεις ομηρίας και εκεχειρίας.
Ο Νετανιάχου αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του γραφείου του στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι «κανείς από το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανακρίθηκε ούτε συνελήφθη» και κατηγόρησε άλλα κυβερνητικά όργανα για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών. «Αναρωτιέμαι γιατί κανείς άλλος δεν ανακρίθηκε», πρόσθεσε, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένας από τους υπόπτους είναι στενός συνεργάτης του.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος, αν και συνεργαζόταν στενά με τον Νετανιάχου από την αρχή του πολέμου, δεν είχε την απαιτούμενη ασφάλεια για να εργαστεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς δεν είχε λάβει επίσημη πρόσληψη. Παρά την έλλειψη αυτής της εξουσιοδότησης, συμμετείχε σε ευαίσθητες συναντήσεις ασφαλείας.
Αυτό το σκάνδαλο αναμένεται να εντείνει τη δυσπιστία και την ένταση μεταξύ του Νετανιάχου και των ισραηλινών στρατιωτικών και πληροφοριακών υπηρεσιών, ειδικά μετά τις αποτυχίες ασφαλείας που παρατηρήθηκαν γύρω από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή των συγγενών των ομήρων στη Γάζα.
Αυτή η κατάσταση προκύπτει σε μια περίοδο που ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις, καθώς αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο για πρώτη φορά στη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.