Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με τις πιθανότητες κατάρρευσης να είναι αυξημένες. Οι διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων που τον απαρτίζουν επικεντρώνονται κυρίως στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες σχετικά με την αντοχή τους.
Από το βράδυ της Κυριακής, οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του συνασπισμού έχουν επιταχυνθεί, καθώς πλησιάζει μια κρίσιμη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (06/11). Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της συμμαχίας.
Η διάλυση της συμμαχίας θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα, με ένα κρίσιμο ραντεβού μεταξύ Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ να είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη.
Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι ηγέτες των τριών κομμάτων και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να κοιταχτούν στα μάτια και να διαπιστώσουν αν η συνεργασία τους είναι ακόμη εφικτή.
Πίεση στον Όλαφ Σολτς
Οι σχέσεις μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των εταίρων τους, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι διαφωνίες προκύπτουν ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με πολλούς στο Βερολίνο να φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση και πρόωρες εκλογές.
Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της», σε απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Βερολίνο. «Είμαι ο καγκελάριος, το θέμα είναι ο πραγματισμός και όχι η ιδεολογία», ανέφερε, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.
Απουσία σημείου επαφής
Τις τελευταίες ημέρες, οι Γερμανοί παρακολουθούν με ανησυχία τις αντίθετες προσεγγίσεις του Λίντνερ και του Σολτς για τα οικονομικά ζητήματα, ενώ ο Χάμπεκ προτείνει μεταρρυθμίσεις που φαίνεται να είναι ασύμβατες με τις άλλες προτάσεις. Οι παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής αυτών των προτάσεων.
Ο εκπρόσωπος του Σολτς, Steffen Hebestreit, δήλωσε ότι οι υπουργοί εργάζονται σκληρά για να βρουν λύση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο και να διασφαλίσουν τη συνέχιση του συνασπισμού. «Η προτεραιότητα της καγκελαρίου είναι η ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2025», ανέφερε ο Hebestreit.
Ωστόσο, οι βουλευτές των τριών κομμάτων παραμένουν σε αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 9 δισ. ευρώ, καθώς η προθεσμία της 14ης Νοεμβρίου για την ψήφο του σχεδίου δαπανών πλησιάζει.
«Η γερμανική πολιτική μοιάζει με ένα δυστύχημα τρένου σε αργή κίνηση. Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση μιας πολιτικής κρίσης που καίει αργά και θα μπορούσε να είναι το τελευταίο βήμα πριν από την ενδεχόμενη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού», αναφέρει ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, σε σημείωμά του τη Δευτέρα.
Το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αποχώρηση του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP). Αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) δεν θα έχει πλέον πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, καθώς το SPD και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας.