Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, που περιλάμβανε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), κατέρρευσε. Η αποδοχή του προγράμματος του υπουργού Οικονομικών και προεδρεύοντος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οδήγησε σε κρίση, καθώς ο Λίντνερ πρότεινε μείωση φόρων για τις εταιρείες και ανατροπή κανονισμών που αφορούν το κλίμα, κάτι που οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θεωρούσαν απαράδεκτο.
Ο Σολτς, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού, πρότεινε να κυβερνήσει με μειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου και εκλογές έως το τέλος Μαρτίου 2025. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το πότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές παραμένει.
Πολιτική ανεπάρκεια ολκής
Ο Καγκελάριος δήλωσε ότι επιθυμεί να διαθέσει πόρους για την υποστήριξη της Ουκρανίας και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες έχουν γίνει επιτακτικές μετά την εκλογή του Τραμπ. Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί συμβιβασμούς στις κοινωνικές πολιτικές, καθώς ο Λίντνερ του ζήτησε να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες μέσω κοινωνικών κονδυλίων.
«Αυτό θα είναι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας – και η νέα διαχωριστική γραμμή στη γερμανική πολιτική», δήλωσε ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μούνχαου, ασκώντας κριτική στην έλλειψη πολιτικής ικανότητας και συντονισμού στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν έχει καμία πολιτική ικανότητα και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το πώς θα βρεθούν κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες και τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Τα δύο σενάρια
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, η απόφαση για πρόωρες εκλογές δεν μπορεί να ληφθεί από τα μέλη της Bundestag ή από τον Καγκελάριο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαλυθεί το κοινοβούλιο: πρώτον, αν ένας υποψήφιος Καγκελάριος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει την Bundestag. Δεύτερον, ο Καγκελάριος μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν επιτύχει πλειοψηφία, μπορεί να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου εντός 21 ημερών.
Μέχρι σήμερα, μόνο τρεις φορές έχουν διεξαχθεί πρόωρες εκλογές στη μεταπολεμική Γερμανία, το 1972, το 1983 και το 2005. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται πιο σοβαρή.
Αν και ο Σολτς επιδιώκει να κυβερνήσει με μειοψηφία, δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει έναν προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, έχει απορρίψει το χρονοδιάγραμμα του Σολτς και ζητά την επίσπευση των εκλογών.
«Η ευρωπαϊκή πολιτική παραμένει κολλημένη παράγοντας αξιοθρήνητο λόγο»
Η γερμανική πολιτική βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, καθώς ούτε το SPD/Πράσινοι ούτε το CDU/CSU/FDP είναι αρκετά ισχυρά για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD θα αντιμετώπιζε τα ίδια άλυτα διλήμματα με το σημερινό, σύμφωνα με τον Μούνχαου.
Η κρίση του ευρώ έχει αποδείξει ότι η Ευρώπη δεν ενώνεται απλώς λόγω απειλών. Η έλλειψη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απογοητευτική, καταλήγει ο αναλυτής.