Σε ραγδαία αλλαγή του καιρού προχωράμε τις επόμενες ώρες, με έντονα φαινόμενα καταιγίδων και πτώση της θερμοκρασίας, που θα μας φέρουν σε σκηνικό… φθινοπώρου!
Η κορύφωση της νέας κακοκαιρίας αναμένεται το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Η σημαντική αυτή αλλαγή οφείλεται σε μια έντονη διαφορά θερμοκρασίας, που θα υπάρχει μεταξύ της χαμηλής ατμόσφαιρας και των υψηλότερων στρωμάτων της. Αυτό συμβαίνει γιατί κρύες αέριες μάζες από την ανατολική βόρεια Ευρώπη κατευθύνονται προς τη χώρα μας.
Αναμένονται φαινόμενα όπως βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και αυξημένη συχνότητα κεραυνών που θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από παράκτιες περιοχές του δυτικού και βόρειου Αιγαίου. Καθώς προχωράμε προς το απόγευμα και το βράδυ, αυτά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τα δυτικά και νοτιοδυτικά, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αυτή η κατάσταση συμβαίνει λόγω της εποχής, καθώς η ανάπτυξη των καταιγίδων επηρεάζεται από τη θερμότητα στη ξηρά και τη θάλασσα. Τη νύχτα, οι θάλασσες διατηρούν περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τη ξηρά, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβαίνει το αντίθετο, διότι οι θάλασσες έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, δηλαδή είναι πιο αργές στην απορρόφηση και απώλεια θερμότητας.
Αν εξετάσουμε τις περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έντονα καιρικά φαινόμενα χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, θα αναφέρουμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά Ελλάδα με την Αττική, καθώς και την Εύβοια, ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα, ενώ η Πελοπόννησος φαίνεται να είναι σε ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.
Ποια ώρα αναμένονται καταιγίδες στο κέντρο της Αθήνας
Η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, προβλέπει ότι οι καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας μετά τις 2 το μεσημέρι, και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες.
Ωστόσο, οι καταιγίδες δεν θα διαρκέσουν πολύ, αλλά θα είναι ισχυρές, και το ασταθές σκηνικό του καιρού θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο.
Η ανάρτηση του Τσατραφύλλια
“Από τις 12 μέχρι τις 19:00 περίπου καθημερινά μέχρι την Κυριακή (1/9), αναμένονται φαινόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα…”
Υ.Γ: Δυνητικά, προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε περιοχές με μπουρίνια και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
– Από Δευτέρα 2/9, η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι, φτάνοντας σε επίπεδα πιο υψηλά για την εποχή για αρκετές ημέρες. Καμία αξιόλογη βροχόπτωση δε φαίνεται να προβλέπεται στην ίδια περίοδο.
Περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από πλημμύρες και κεραυνούς
Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και έχει ετοιμάσει σχέδιο άμεσης παρέμβασης ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι το Σάββατο (31/08).
Σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου για την επιδείνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε Συντονιστική Σύσκεψη με εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων, Περιφερειών, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.
Αν και το έκτακτο δελτίο αναφέρει απλώς επιδείνωση του καιρού και όχι επικίνδυνα φαινόμενα, η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος για μηνύματα από το 112. Παρ’ όλα αυτά, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και μπορεί να αποκτήσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα κατά τόπους, γι’ αυτό πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προφυλάξεις:
1. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για οποιαδήποτε τοπική πλημμύρα (π.χ. πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις ποταμών κ.α.) ώστε να εκδοθούν έγκαιρα μηνύματα από το 112 αν είναι απαραίτητο.
2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
3. Σε περιοχές με ιστορικό πλημμυρών, οι τοπικές αρχές θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. καθαρισμός φρεατίων).
4. Όπου υπάρχει έντονη κεραυνική δραστηριότητα, θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση για να γίνει το απαραίτητο για την προστασία των πολιτών (π.χ. να προταθεί η αποφυγή παραλιών, αναβολή εκδηλώσεων κλπ).