Το πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς ολοκληρώθηκε σε ένα εξαιρετικό κλίμα, γεμάτο συγκίνηση. Χωρίς απρόοπτα, συγκρούσεις ή ίντριγκες, το κόμμα αναγνωρίστηκε πλέον θεσμικά ως πολιτικός φορέας.
Η εκλογή και η Κεντρική Επιτροπή
Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις επόμενες ώρες, οι κάλπες θα αναδείξουν τα 130 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το Κείμενο Πολιτικής Απόφασης, οι Θέσεις και το καταστατικό του κόμματος εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Η πρώτη Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς θα απαρτίζεται από 130 μέλη, συμπεριλαμβανομένων 11 βουλευτών και εκπροσώπων του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας. Για την προώθηση της ισότητας, θα υπάρχει ισόποση εκπροσώπηση 50-50 μεταξύ ανδρών και γυναικών στα όργανα του κόμματος, ξεκινώντας από την Κεντρική Επιτροπή. Επιπλέον, το 10% των μελών θα προέρχεται από άτομα που δεν έχουν υπηρετήσει σε ανώτατα κομματικά όργανα τα τελευταία 4 χρόνια, προκειμένου να ενισχυθεί η ανανέωση.
Η συμμετοχή στο συνέδριο
Η διαδικασία του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή 1.400 εκλεγμένων συνέδρων, με σχεδόν 1.200 να παραλαμβάνουν κάρτες συμμετοχής. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 ομιλίες και υπήρξε έντονη παρουσία νεολαίας, καθώς και γόνιμος διάλογος, σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Αριστερά.
Οι πολιτικές θέσεις
Στην καταληκτική του ομιλία, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη για ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής και την επιστροφή της πολιτικοποίησης στην κοινωνία. «Από αύριο, η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά της εποχής μας δηλώνει το μεγάλο παρών. Για να νικήσουν οι αγώνες. Για να κερδίσουμε τις ζωές μας. Από αύριο, Νέα Αριστερά παντού!» δήλωσε με εμφανή συγκίνηση.
Η Νέα Αριστερά θέτει ως προτεραιότητα την ορατότητα στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές και στα πανεπιστήμια. Στοχεύει σε αγώνες που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στη στέγη, τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, καθώς και την εκπαίδευση. Επίσης, προγραμματίζει να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεργαζόμενη με τα κινήματα της εποχής, και να ενισχύσει τη συνεργασία με το αντιπολεμικό κίνημα, σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των Ρομά, των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και στις διεκδικήσεις της αναπηρικής κοινότητας. Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι κύριος εχθρός είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ριζοσπαστικής αριστερής παρουσίας στην κοινωνία.
Κάλεσμα σε συμπόρευση
Απορρίπτοντας κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε σε συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. «Μιλήσαμε για απαξίωση και τοξικότητα. Όσα παρακολουθήσαμε πρόσφατα στο Γκάζι ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρότητας. Η σύγκρουση μιας αντιδημοκρατικής γραφειοκρατίας με τον τοξικό τραμπισμό δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Αριστερά. Το σχέδιο της Δεξιάς να τελειώσει με την απειλή της Αριστεράς δεν θα περάσει!» δήλωσε ο Χαρίτσης, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της Νέας Αριστεράς στους πρώην συντρόφους που έχουν απογοητευτεί.
«Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα. Σε κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη, σε όσους απογοητεύτηκαν αλλά δεν τα παρατάνε, σε εκείνους που αντιστέκονται και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Να φτιάξουμε μαζί τη Νέα Αριστερά» κατέληξε.
Νέα, αλλά με ρίζες
Η Νέα Αριστερά επιδιώκει να συνδέσει την ταυτότητά της με τις πολιτικές της ρίζες, προκειμένου να δημιουργήσει μια αριστερά του σήμερα, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος. Θέλει να είναι κόμμα της ανανεωτικής ευρωπαϊκής Αριστεράς, βασισμένο σε υπάρχουσες ιδεολογικές παραδόσεις, αλλά ταυτόχρονα να ενσωματώσει νέα εργαλεία και προσεγγίσεις.
Με γνώμονα αυτήν την ταυτότητα, η Νέα Αριστερά καλείται να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, με βασικό αντίπαλο την ακροδεξιά και τις παλιές πολιτικές πρακτικές που απομακρύνουν την κοινωνία από τα κοινά.