Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού θόλου. Ο Νίκος Δένδιας αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2024-2035, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού συστήματος τύπου Iron Dome, με συνολικό κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στρατηγική Αμυντικής Επένδυσης
Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία, παρά τις βελτιωμένες διμερείς σχέσεις, συνεχίζει να επενδύει στη δική της αεράμυνα. Το Reuters αναφέρει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού συστήματος και ενός συστήματος κατά drones.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα μετά από ενημέρωση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το συνολικό κόστος της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Στρατιωτικές Αγορές και Νέες Τεχνολογίες
Η αεράμυνα αποτελεί μέρος ενός 10ετούς στρατηγικού σχεδίου στρατιωτικών αγορών, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drones από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Βουλή, αναφέρθηκε στο νέο εικοσαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα, και τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
«Στόχος μας είναι η γρήγορη μετάβαση των ενόπλων δυνάμεών μας στον 21ο αιώνα», δήλωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Συνεχιζόμενη Αντιπαράθεση με την Τουρκία
Παρά τη μερική βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για πολλά ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα, οι ενεργειακοί πόροι και ο εναέριος χώρος στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αρμόδιος υπουργός έχει αναφέρει ότι θα δοθεί έμφαση στην αλλαγή δόγματος της Ελλάδας όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρους αντιαεροπορικού θόλου που θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα.