11.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚαραβί ΈκφρασηςΖάτουνα: Ψηφιακό Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία

Ζάτουνα: Ψηφιακό Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στην Αρκαδία

Τιμή στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη! Από την άνοιξη του 2025, οι δρόμοι της Ζάτουνας, του ορεινού χωριού της Αρκαδίας, όπου εξορίστηκε από τη χούντα, θα «περπατούν» με την ψηφιακή παρουσία του εκλιπόντος αλλά πάντα εμβληματικού μουσικοσυνθέτη.

Η ψηφιακή αυτή εμπειρία θα πραγματοποιείται μέσω του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με πρωτοβουλία του δήμου Γορτυνίας σε συνεργασία με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας. Ο Μίκης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και στοχαστής, εκτοπίστηκε στη Ζάτουνα από τη χούντα το 1968-1969, μετατρέποντας τον τόπο εξορίας του σε φάρο αντίστασης και δημιουργώντας παράλληλα σπουδαίο μουσικό έργο.

Η παρουσίαση του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου έγινε κατά τη διάρκεια της 39ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Philoxenia-Hotelia» στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, επεσήμανε ότι «ο Μίκης έλεγε τη γνώμη του χωρίς μισαλλοδοξία και στόχος του πάντα ήταν η ενότητα του έθνους». Επίσης, ανακοίνωσε την απόφαση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε ότι ο Μίκης ήταν «ένας μεγάλος Έλληνας στο ανάστημα του Κολοκοτρώνη», αφήνοντας παρακαταθήκη τη διακομματική συνεργασία μέσα από τη ζωή και το έργο του.

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, αποκάλυψε ότι η ιδέα του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου είχε συγκινήσει ιδιαίτερα τον Μίκη, όταν του την παρουσίασε μέσω του προφίλ «Χανιώτης» στο Facebook. Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι το μουσείο θα συμβάλει στην παγκοσμιοποίηση της κληρονομιάς του Μίκη.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας και αντιπρόεδρος του Μουσείου, Ευστάθιος Κούλης, επισήμανε τη σημασία του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου για τη διάδοση των αξιών του Μίκη στις νέες γενιές.

Ο διευθυντής του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ανέφερε ότι όταν ο Μίκης παρέδωσε το αρχείο του το 1997, μας ονόμασε θεματοφύλακες του έργου του και μας ζήτησε να το κάνουμε γνωστό. Το αρχείο αυτό, που παραδόθηκε σε ηλικία 72 ετών, είναι τεράστιο σε όγκο και αξία, όπως υπογράμμισε η Βάλια Βράκα από τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, και περιλαμβάνει άδεια χρήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι επισκέπτες του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου θα μπορούν να περιηγηθούν στην εποχή του Μίκη, να γνωρίσουν τη Ζάτουνα, τους χώρους που επισκεπτόταν και τις συνθήκες της εξορίας του, μέσω των κινητών τους και σε τέσσερις γλώσσες, όπως δήλωσε ο Πέτρος Ζησιμόπουλος, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της Philoxenia, λειτούργησε και έκθεση του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, με ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική δράση του Μίκη και το σπουδαίο μουσικό του έργο κατά την εξορία του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη Νεανική Ορχήστρα Μενεμένης (NOΡΜΕ) υπό τη διεύθυνση του Κώστα Γεκουσίδη και την Εφηβική Χορωδία Μενεμένης υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Βλαχοπούλου.

Η συμμετοχή του Μουσείου στην 39η PHILOXENIA και οι σχετικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε συνεργασία με το δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι φίλοι της Μουσικής», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο