Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην ελληνική εργατική νομοθεσία όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας.
Αυτό προκύπτει από την τραγική περίπτωση του θανάτου μιας 44χρονης γυναίκας στις αρχές Νοεμβρίου. Ο σύζυγός της, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ενώ εκείνος εργαζόταν διά ζώσης, η σύζυγός του ήταν στο σπίτι, απασχολούμενη μέσω υπολογιστή.
Έλαβε τηλεφώνημα από συγγενή που τον ενημέρωσε ότι η κατάσταση της συζύγου του ήταν σοβαρή και τον προέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι. Όταν έφτασε, την βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της και αμέσως κάλεσε το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, ενώ της έκανε ΚΑΡΠΑ.
«Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά και τελικά, μετά από μερικές ημέρες, κατέληξε», δήλωσε ο σύζυγος.
«Απαιτούνται πρωτοβουλίες»
Ο δικηγόρος της υπόθεσης, Αλέξης Μητρόπουλος, τόνισε στον ΑΝΤ1: «Πλέον, πολλές χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται με τηλεργασία και καλώ την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να αναλάβει δράση για την επίλυση αυτού του ζητήματος».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η σύμβαση εργασίας της γυναίκας προέβλεπε ότι ο τόπος παροχής της εργασίας της ήταν το σπίτι της, κάτι που είχε ρητά συμφωνηθεί και καταχωρηθεί στο σύστημα “Εργάνη”. Η γυναίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και εμφάνισε καρδιολογικό πρόβλημα ενώ εργαζόταν.
«Ο σύζυγός της ζήτησε από τον εργοδότη να δηλώσει το περιστατικό στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να εξεταστεί τι συνέβη. Δεν ζήτησε τίποτα παράνομο», υπογράμμισε ο δικηγόρος.
«Αυτή η υπόθεση πρέπει να προστατευτεί νομικά, τουλάχιστον για να αποζημιωθεί το παιδί τους, το οποίο έχασε τη μητέρα του και μάλιστα πάσχει από σοβαρή ασθένεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να καλύπτονται και οι περιπτώσεις τηλεργασίας, προστατεύοντας τους εργαζόμενους σε κάθε συνθήκη εργασίας.