17.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαράξενες Ειδήσεις«Οι μπλε ζώνες του κόσμου: Πώς οι κάτοικοι που ζουν πάνω από...

«Οι μπλε ζώνες του κόσμου: Πώς οι κάτοικοι που ζουν πάνω από 100 χρόνια διατηρούν τη διατροφή τους»

Οι μπλε ζώνες (blue zones) είναι περιοχές του κόσμου όπου οι κάτοικοι ζουν σημαντικά περισσότερα χρόνια από τον μέσο πληθυσμό. Ο όρος «μπλε ζώνη» δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα και εξερευνητή του National Geographic, Dan Buettner, για να περιγράψει αυτές τις μοναδικές περιοχές, όπου οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και έχουν ανακαλύψει τα «μυστικά» της μακροχρόνιας ζωής.

Η έννοια αυτή βασίζεται στη μελέτη των Gianni Pes και Michel Poulain, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Gerontology το 2004. Οι επιστήμονες αυτοί διαπίστωσαν ότι στη Σαρδηνία (Ιταλία) υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που έχουν φτάσει τα 100 χρόνια ζωής.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε «μπλε ζώνες» παγκοσμίως, στις οποίες οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής. Αυτές είναι: η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία), η χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Ικαρία (Ελλάδα) και η περιοχή Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ).

Διατροφικές Συνήθειες

Η διατροφή των κατοίκων στις μπλε ζώνες είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και δίνουν μεγάλη σημασία στην ενυδάτωσή τους.

Φασόλια: Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, είναι πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια καθημερινά.

Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν ποικιλία λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προερχόμενα από τοπικές καλλιέργειες. Ιδιαίτερα ευεργετικά θεωρούνται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και τα σέσκουλα.

Λίγο κρέας: Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν κρέας μία φορά την εβδομάδα, σε μικρές ποσότητες και κυρίως ως συνοδευτικό σε γεύματα ή σε ειδικές περιστάσεις.

Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών τρώνε ψάρι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, προτιμώντας σαρδέλες, γαύρο και μπακαλιάρο.

Καθόλου αγελαδινό γάλα: Στη διατροφή τους δεν περιλαμβάνεται αγελαδινό γάλα.

Αυγά: Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν αυγά περίπου δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί: Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν περίπου 60 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά.

Ψωμί: Η κατανάλωση ψωμιού είναι περιορισμένη, με προτίμηση σε ψωμί από προζύμι και αλεύρι ολικής άλεσης ή καλαμπόκι.

Νερό: Καταναλώνουν άφθονο νερό από τοπικές πηγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και καφέ, τσάι και κρασί, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα ποτά και αναψυκτικά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο