Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά την «δυσάρεστη» διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «ό,τι έγινε, έγινε, η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά», επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να κλείσει τις συζητήσεις και να απομακρύνει την εσωστρέφεια. Στην εκδήλωση του Bloomberg, τόνισε ότι «οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται στο πολιτικό Κέντρο».
Ωστόσο, η ηχώ της διαγραφής παραμένει έντονη, καθώς οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις που προκύπτουν από το παρασκήνιο δείχνουν την ανησυχία που επικρατεί. Σημαντική είναι η αντίδραση της Λευκωσίας σχετικά με τα «χαριεντίσματα» στη Βουδαπέστη, όπου ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «ήταν συζήτηση», επισημαίνοντας τη σημασία της πρώτης συνάντησης Τούρκου προεδρου με τον πρόεδρο της Κύπρου από το 1963.
Πιθανές πρόωρες εκλογές;
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2027, προσπαθώντας να αποφύγει μια νέα περίοδο εκλογολογίας. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τετραετίας ως «σαφή προσωπική» δέσμευση, επιδιώκοντας να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα, την οποία επαναφέρει στο προσκήνιο. Αναφέρεται σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτική αστάθεια, θέλοντας να κατοχυρώσει τον ρόλο του ως εγγυητή της σταθερότητας.
«Αντάρτικα» σε ψηφοφορίες;
Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με πιθανές «ανταρσίες» από υπουργούς και βουλευτές. Παρά τις δηλώσεις ότι «είμαστε αρραγής ομάδα», οι πρόσφατες ομαδικές ή ατομικές αιχμηρές ερωτήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία. Το Μαξίμου δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η ψήφος του προϋπολογισμού αποκτά τέτοιο χαρακτήρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι βουλευτές εκλέχθηκαν με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ και πρέπει να κατανοούν τα καθήκοντά τους.
«Εξοδοι» βουλευτών;
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν «έξοδοι» βουλευτών, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες 24 ώρες μετά τη διαγραφή του Σαμαρά. Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει «Συμπιλίδηδες», αναφερόμενος στον βουλευτή που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή στο παρελθόν. Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις και αναμένονται τοποθετήσεις από βουλευτές στο προσεχές μέλλον.
Στήριξη Σαμαρά από Καραμανλή;
Η στάση του Κώστα Καραμανλή αναμένεται να επηρεάσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ο Καραμανλής επέλεξε τη σιωπή κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του στα Ιωάννινα, αλλά αναμένεται να παρέμβει την Παρασκευή στην Πάτρα. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν τη δυσαρέσκειά του για τη διαγραφή, θεωρώντας την «ακραία» ενέργεια.
Επεδίωξε διαγραφή ο Σαμαράς;
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο Σαμαράς ίσως να είχε υποσυνείδητα επιδιώξει τη διαγραφή του, καθώς δεν αισθανόταν άνετα. Ωστόσο, συνεργάτες του τονίζουν ότι η διαγραφή ήταν αναμενόμενη από το Μαξίμου και ότι ο Σαμαράς αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις.
Νέο κόμμα;
Αν και συνεργάτες του Σαμαρά δεν αποκλείουν την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος, η κυρίαρχη άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι δεν αναμένονται άμεσες κινήσεις. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις θα συμβούν μετά την άνοιξη του 2025 και ότι ο Σαμαράς δεν θα παραδώσει την έδρα του.
Καραμανλής για ΠτΔ;
Η δήλωση του Σαμαρά ότι θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή για την Προεδρία έφερε νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή. Η σαμαρική πλευρά πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος της διαγραφής, ενώ το Μαξίμου το αρνείται. Γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η προοπτική υποψηφιότητας του Καραμανλή έχει «καεί» και ότι ο Σαμαράς ήθελε να «παγιδεύσει» τον Μητσοτάκη.
Δίαυλοι με Λατινοπούλου;
Πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να επανακαταλάβει ρόλο στο δεξιό πολιτικό τοπίο. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έχει ήδη δείξει στήριξη στον Σαμαρά και προσπαθεί να δημιουργήσει δίαυλους με άλλα κόμματα στα δεξιότερα της ΝΔ.
Πού απευθυνόταν η διαγραφή;
Με τη διαγραφή του Σαμαρά, ο Μητσοτάκης ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα γίνονται ανεκτές διαφοροποιήσεις που υποσκάπτουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή δεν ήταν μόνο εσωκομματική, αλλά και ένα σινιάλο προς το κεντρώο ακροατήριο.
Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου;
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει πίσω της το θέμα Σαμαρά το συντομότερο δυνατόν. Το πόσο εύκολο θα είναι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τις πρώτες μετρήσεις. Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η διαγραφή ήταν αναγκαία και θέλουν να πείσουν ότι οι εσωτερικές κομματικές διαδικασίες δεν αφορούν τους πολίτες, αλλά τους κουράζουν.