Η Ρωσία εξέφρασε απειλές για αντίποινα μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, προειδοποιώντας ότι όλα είναι πιθανά.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μια επίσημη αναθεώρηση του πυρηνικού του δόγματος, το οποίο περιλαμβάνει πιθανές πυρηνικές αντιδράσεις σε επιθέσεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ στο ρωσικό έδαφος.
Πόσο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα;
Παρά τις απειλές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες κινήσεις στις ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη στρατηγική τοποθέτηση των τακτικών πυρηνικών κεφαλών.
Οι περισσότερες απόψεις εμπειρογνωμόνων συγκλίνουν στο ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι απίθανη αυτή τη στιγμή, αν και προειδοποιούν για τον κίνδυνο εφησυχασμού. Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η ρίψη βόμβας στην Ουκρανία είναι στα σχέδια της Μόσχας, κυρίως επειδή δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη στρατηγικών στόχων.
Η χρήση πυρηνικών όπλων σε σύγκρουση για πρώτη φορά από το 1945 θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή κατά της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα δεν θα μπορούσε εύκολα να προβλέψει. «Θα ήταν ένα σοβαρό ρίσκο», δήλωσε ο Πόντβιγκ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να είναι διατεθειμένο να το αναλάβει, ειδικά αν πιστεύει ότι η αντίδραση θα είναι αδύναμη.
Πώς μπορεί η Ρωσία να αντεπιτεθεί στη Δύση;
Η Ρωσία έχει αποδείξει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, που βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ειρήνης και πολέμου, κατά των αντιπάλων της. Έχει χρησιμοποιήσει τη ροή μεταναστών προς τη Δύση για να προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.
Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει αναλάβει επιθέσεις και δολοφονίες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Τουρκία. Επιπλέον, έχουν υπάρξει αναφορές για σχέδια δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εμπρηστικών μηχανισμών σε εμπορευματικούς κόμβους της DHL στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρεμβολές στα σήματα GPS
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ρωσικά διαδικτυακά bots έχουν ενισχύσει πολωτικά ζητήματα, στοχεύοντας στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και στην υποστήριξη της ακροδεξιάς. Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί για παρεμβολές στα σήματα GPS, ειδικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, διαταράσσοντας την πλοήγηση χιλιάδων επιβατικών αεροσκαφών.
Την Τετάρτη, οι Δανικές αρχές κατονόμασαν ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο ως το πιο κοντινό στην περιοχή όπου κόπηκαν δύο υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών. Ωστόσο, η Elisabeth Braw, ειδικός σε θέματα συγκρούσεων, σημείωσε ότι αυτό δεν αποκλείει τη ρωσική ανάμειξη.
Ποιους συμμάχους μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία;
Η Μόσχα έχει δημιουργήσει ιστορικά συμμαχίες με συμμάχους και πληρεξούσιους για να διαταράξει τη λειτουργία της Δύσης. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ρωσία έχει προσφέρει δεδομένα στόχευσης στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης για να πλήξουν τη δυτική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας ασφαλείας, με στόχο τη δημιουργία χάους.
Γιατί η Δύση δυσκολεύεται να αντιδράσει;
Οι επιθέσεις στη γκρίζα ζώνη, με τη χρήση πληρεξουσίων και την αληθοφανή άρνηση, καθιστούν δύσκολη την αντίδραση. Οι δυτικές δημοκρατίες περιορίζονται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές δεν συνιστούν ανοιχτό πόλεμο, και οι ποινικές διαδικασίες δεν είναι αποτελεσματικές για να λογοδοτήσουν τη Μόσχα.
«Δεν πρόκειται να μπλοκάρουμε τα ρωσικά σήματα πλοήγησης, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα», δήλωσε η Braw, προσθέτοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να καινοτομεί και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, καθιστώντας δύσκολη την επιβολή κυρώσεων.