13.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟυκρανία: Αντίπαλοι Ρωσία και ΗΠΑ διεκδικούν το πλεονέκτημα πριν την επιστροφή του...

Ουκρανία: Αντίπαλοι Ρωσία και ΗΠΑ διεκδικούν το πλεονέκτημα πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιταχύνονται ραγδαία, ιδίως μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, δύο μήνες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, να αναθεωρήσει την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να παρέχει αδιάκοπα οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» για επιθέσεις της Ουκρανίας σε βάθος ρωσικής επικράτειας, με στόχο την αλλαγή της πορείας του πολέμου. Σύμφωνα με το BBC, η Μόσχα φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις, ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει στο παρελθόν.

Η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας πυραύλους ATACMS, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν και νάρκες κατά προσωπικού στο πλαίσιο μιας νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα με τους πυραύλους ATACMS βαθιά στη ρωσική επικράτεια.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα με τους πυραύλους ATACMS βαθιά στη ρωσική επικράτεια.

Αιτίες της αλλαγής στάσης του Μπάιντεν

Η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν φαίνεται να προκλήθηκε από την άφιξη χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στη γραμμή του μετώπου, κάτι που οι ΗΠΑ θεωρούν «τεράστια κλιμάκωση» της σύγκρουσης. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντέτεινε με την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, χαλαρώνοντας τους όρους χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί να νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Στρατηγικές κινήσεις και ανησυχίες

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση στην Ουκρανία εδώ και τρεις μήνες, εν μέσω φόβων για νέα επίθεση. Δυτικές πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, έκλεισαν ως προληπτικό μέτρο.

Ο Μιχάιλο Σάμους, επικεφαλής του New Geopolitics Research Network, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αποθηκεύσει εκατοντάδες πυραύλους Iskander και Kinzhal για να προετοιμαστεί για επιθέσεις και να στείλει ένα ψυχολογικό μήνυμα ενόψει της αλλαγής στην αμερικανική ηγεσία.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να περιορίσει τις ρωσικές προόδους, χρησιμοποιώντας τους ATACMS και άλλες στρατηγικές τακτικές.

Η αντίδραση του στρατοπέδου Τραμπ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, περιλαμβάνοντας πυρομαχικά, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η απόφαση να επιτραπεί στο Κίεβο να εκτοξεύει ATACMS στο ρωσικό έδαφος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο στρατόπεδο του Τραμπ. Αν και ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ χαρακτήρισε την κίνηση «άλλο ένα βήμα στην κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να «ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, απάντησε ότι «όταν ο επόμενος πρόεδρος αναλάβει, μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις». Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν την κίνηση του Μπάιντεν, αν και άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν ότι θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα.

Πυρηνικές απειλές και στρατηγικές

Η αντίδραση της Ρωσίας μπορεί να είναι μια «κούφια» απειλή, σύμφωνα με αναλυτές. Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά μη πυρηνικών χωρών που υποστηρίζονται από πυρηνικές δυνάμεις, ενώ η Τατιάνα Στανόβαγια τονίζει ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά προσπαθεί να τρομάξει τις δυτικές δυνάμεις.

Το μέλλον της Ουκρανίας και οι προοπτικές ειρηνικής λύσης

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι αβέβαιη, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία τον Ιανουάριο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Ουκρανίας, και ότι μια περικοπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήττα.

Ο Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, αν και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πλέον μέρος του συντάγματός της. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις μικρών εδαφών, αλλά όχι σε μεγαλύτερες.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων, αλλά η ανταπόκριση στη Βουλή ήταν αρνητική. Οι Ουκρανοί δεν θα δεχτούν την εγκατάλειψη της Κριμαίας ή άλλων κατεχόμενων περιοχών. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγούσε σε χειρότερη θέση θα προκαλούσε πολιτική αναταραχή.

Η Ευρώπη καλείται να αναλάβει δράση, καθώς οι χώρες της Βαλτικής, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο