Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα της ελληνικής παράδοσης, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Παρόλο που συνήθως δεν λείπουν από τα ελληνικά σπίτια, φέτος η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας προτείνει να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό! Έχει ετοιμάσει υπέροχες συνταγές για γλυκίσματα που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας και θα προσθέσουν μια μοναδική γεύση στις γιορτές σας.
Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς
Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας
Για το παντεσπάνι:
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
- 25 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. φρούτα του δάσους
- 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
- 2 κ.σ. λικέρ κρέμα
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα:
- 400 γρ. μαλακό βούτυρο
- 200 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα:
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
- άχνη ζάχαρη
- Τρουφάκια με μπισκότα και λευκή σοκολάτα
Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς – Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί για παντεσπάνι και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το μίγμα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
- Αναδιπλώνουμε απαλά το μίγμα και το αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί.
Για τη γέμιση με φρούτα δάσους:
- Στην κατσαρόλα, βάζουμε τα φρούτα, τη μαρμελάδα και το βαλσαμικό και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.
Για τη βουτυρόκρεμα:
- Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος εκτός ψυγείου για 30 λεπτά.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε χωριστά την κρέμα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και την προσθέτουμε στο μίγμα σοκολάτας, αναδιπλώνοντας με σπάτουλα.
- Αν η κρέμα είναι πολύ μαλακή, την τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγο.
Μοντάρισμα του κορμού:
- Αλείφουμε την επιφάνεια του παντεσπανιού με τη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
- Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
- Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
- Τοποθετούμε τον κορμό σε πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα και δημιουργούμε κυματιστές γραμμές με ένα πιρούνι.
- Παγώνουμε τον κορμό και τον σερβίρουμε ολόκληρο στο τραπέζι, κόβοντας σε φέτες μπροστά στους καλεσμένους.
- Γαρνίρουμε τα πιάτα με μια κουταλιά κόκκινη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κρέμα μπαλσάμικο.