Τα πολυαναμενόμενα Απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» (Freiheit: Erinnerungen 1954-2021) είναι ήδη best-seller πριν καν κυκλοφορήσουν. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας συνέγραψε το βιβλίο χωρίς τη βοήθεια συμβούλων ή ghost-writer, με τη μόνη συνδρομή της στενής συνεργάτιδάς της, Μπεάτε Μπάουμαν. Επιπλέον, επέλεξαν τον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο Kiepenheuer & Witsch στην Κολωνία για την έκδοση του έργου τους.
Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, η Μέρκελ αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης της Γερμανίας για 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καθόρισε την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, αντιμετωπίζοντας πολλές κρίσεις. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Νοεμβρίου σε τριάντα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, ενώ το πλήρες περιεχόμενό του παραμένει μυστικό μέχρι τότε. Ο στόχος του είναι να φωτίσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην εποχή μας και να προσφέρει μια μοναδική ματιά στα ενδότερα της εξουσίας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική έκκληση υπέρ της Ελευθερίας.
Πολιτικό εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων
Οι πρώτες διαρροές από τον γερμανικό Τύπο αποκαλύπτουν σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα που αναλύονται στο βιβλίο των περίπου 700 σελίδων, το οποίο εξετάζει την πολιτική της Μέρκελ με ρεαλισμό και διπλωματία. Ως καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, είχε επαφές με ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Τραμπ, ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, καθώς και με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κρίσιμο 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Τα γερμανικά ΜΜΕ, με πρωτοστάτη την εφημερίδα Zeit, εστιάζουν στις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας και στις συχνές επαφές της Μέρκελ με τον Πούτιν, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ξεχωριστό βιβλίο. Επίσης, αναλύεται η διαχείριση κρίσεων όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers, η χρηματοπιστωτική κρίση, η ευρωκρίση, η προσφυγική κρίση και η πανδημία.
Publication des Mémoires d’Angela Merkel («Freiheit» : «Liberté») le 25 novembre : un événement très attendu en 🇩🇪 et ailleurs. pic.twitter.com/CqjhbpX2yb
— François Delattre (@Amb_Delattre) October 21, 2024
Στο βιβλίο της, η Μέρκελ αναφέρεται στον Πούτιν, λέγοντας ότι «ήταν πάντα σε επιφυλακή, φοβούμενος μήπως του συμπεριφερθεί κάποιος άσχημα». Επίσης, θυμάται την αμήχανη στιγμή με τον σκύλο του Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης, γνωρίζοντας τον φόβο της για τους σκύλους. Για τον Τραμπ, αναφέρει ότι θαύμαζε τον Πούτιν και ότι έβλεπε τα πάντα ως «εργολαβία». Εκφράζει ανησυχία για τον Ίλον Μασκ, που μεταπηδά στην πολιτική, και για τις πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσει.
Επιμένει για Ουκρανία και Nord Stream
Η Μέρκελ υπερασπίζεται την απόφασή της το 2008 να αρνηθεί την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε τις συνέπειες για τη Ρωσία και τον Πούτιν. Δηλώνει ότι η απόφασή της ήταν μια προσπάθεια προστασίας από την «επιθετικότητα του Πούτιν». Αποκαλύπτει ότι ο Πούτιν της είχε πει: «Δεν θα είσαι για πάντα καγκελάριος. Όταν φύγεις, θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό θέλω να εμποδίσω».
Αναφορικά με τις κατηγορίες για φιλορωσική στάση σχετικά με το δίκτυο αγωγών Nord Stream, η Μέρκελ υποστηρίζει ότι η στήριξη του συγκεκριμένου έργου ήταν απαραίτητη για τη γερμανική βιομηχανία, που χρειαζόταν φθηνό ρωσικό αέριο. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία προκαλούν ήδη αντιδράσεις, με τον πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, να χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Μέρκελ «αποτυχημένη».
Κριτική στην τρέχουσα γερμανική πολιτική
Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι προετοίμαζε αυτή τη στιγμή των απομνημονευμάτων για καιρό, και δείχνει να το απολαμβάνει. Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει ότι θα συμπέσει με περίοδο πρόωρων εκλογών. Στη μοναδική συνέντευξή της στο Spiegel πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου, σχολιάζει την αποτυχία της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Σολτς και Λίντνερ για ανωριμότητα.
«Männer!» (Άνδρες!), αναφωνεί όταν ερωτάται για τη διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών. Θεωρεί ότι η αντίδραση του Λίντνερ κατά την κρίση του προϋπολογισμού ήταν ακατάλληλη για τον ρόλο του καγκελαρίου. Η Μέρκελ δηλώνει ότι «τυπική ανδρική συμπεριφορά» είναι να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται στην πολιτική. Σημειώνει ότι «ως καγκελάριος πρέπει να αντιμετωπίζεις δύσκολες συνθήκες» και ότι είναι καλύτερα να κρατάς τα συναισθήματα για τον εαυτό σου.
Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ ρίχνει και βολές στους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς, αναφορικά με την αυστηρή τους γραμμή στο μεταναστευτικό. Από τα λεγόμενά της προκύπτει ότι δεν έχει μετανιώσει για το ιστορικό «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε), που άνοιξε τα γερμανικά σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Πηγή: Deutsche Welle
Ανταπόκριση: Δήμητρα Κυρανούδη