8.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚαραβί ΈκφρασηςΝίκος Μπιλιλής: Έφυγε ο πρωτοπόρος Σμυρνιός σκηνοθέτης που δημιούργησε την πρώτη ταινία...

Νίκος Μπιλιλής: Έφυγε ο πρωτοπόρος Σμυρνιός σκηνοθέτης που δημιούργησε την πρώτη ταινία στην ποντιακή γλώσσα

Ο Νίκος Μπιλιλής, ένας σπουδαίος κινηματογραφιστής και πρωτοπόρος της 7ης τέχνης, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Γεννημένος το 1926 στη Θεσσαλονίκη από προσφυγικές ρίζες (γονείς από τη Σμύρνη), είχε αφιερώσει τη ζωή του στον κινηματογράφο με πάθος και αφοσίωση. Πέθανε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 2:15 το μεσημέρι στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον θάνατό του:

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του σημαντικού σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους μας, Νίκου Μπιλιλή, σε ηλικία 98 ετών.

Ο Νίκος Μπιλιλής ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του, έχοντας σπουδάσει σε διάφορους τομείς, όπως η δραματική τέχνη, η μουσική, η σκηνοθεσία κινηματογράφου και η διεύθυνση φωτογραφίας. Δημοσίευσε άρθρα, σάτιρες και χρονογραφήματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ γύρισε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ξεχωρίζει η ταινία του στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο “Θεού πλάσμα έν’ κι ο φτωχόν”, η οποία προβλήθηκε το 1976 και ενθουσίασε το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε σε αναγνωρισμένες σχολές κινηματογράφου, δραματικής τέχνης και δημοσιογραφίας για σχεδόν 60 χρόνια, επηρεάζοντας πολλές γενιές καλλιτεχνών.

Η προσφορά του στον πολιτισμό αναγνωρίστηκε με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία από εθνικά φεστιβάλ και άλλους φορείς. Το 1960 ίδρυσε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, το “Αρμονία film”, μαζί με τον αείμνηστο Κώστα Μαυροειδή.

Το 1961 ξεκίνησε τη συνεργασία του ως ανταποκριτής κινηματογραφικών επίκαιρων, και το 1963 διορίστηκε ανταποκριτής των ελληνικών κινηματογραφικών επίκαιρων του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, όπου παρέμεινε σχεδόν 20 χρόνια.

Το 1964 έλαβε άδεια από το Υπουργείο Βιομηχανίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και εξαγωγής κινηματογραφικών επίκαιρων. Το 1965 ίδρυσε τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας στη Θεσσαλονίκη, την “ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, που λειτούργησε μέχρι το 1972.

Αργότερα, το 1976, με την ίδια μονάδα άρχισε τις εκπομπές του το Κ/ΤΟ Β.Ε. (σημερινή ΕΡΤ3), όπου εργάστηκε έως το 1984. Το 1994 παραχώρησε το φιλμικό αρχειακό υλικό και τον τεχνικό εξοπλισμό του στην τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στη δημιουργία του Μουσείου Κινηματογράφου.

Η καριέρα του περιλαμβάνει πολλές ταινίες, όπως “Όσο υπάρχουνε ταμπού”, “Κιφήνες στο τσίρκο”, “Για ποιον θ’ ανατείλει ο ήλιος”, και “Χαρούμενη Θεσσαλονίκη”. Ήταν επίσης συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων και ποίησης, ενώ κατά την εφηβεία του υπήρξε συνθέτης οπερετών.

Ως ανεξάντλητος γνώστης της κινηματογραφικής τεχνικής, κατάφερε να κατασκευάσει μόνος του διάφορες κινηματογραφικές μηχανές και εξοπλισμό. Το έργο του θα παραμείνει διαχρονικό και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές δημιουργών.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο