Η Βέφα Αλεξιάδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας πίσω της μια συναρπαστική κληρονομιά στον κόσμο της ιδιωτικής τηλεόρασης και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης. Θεωρείται η πρώτη τηλεοπτική σεφ, δημιουργώντας έναν θεσμό που έχει εμπνεύσει τάσεις, μόδες και εκατοντάδες «wannabe Βέφες».
Μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής μαγειρικής
Ως ύστατο φόρο τιμής σε αυτή την iconic μορφή των ελληνικών media, η Βέφα Αλεξιάδου δεν περιορίστηκε μόνο στις εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικής μαγειρικής που έχει καταγράψει, αλλά άφησε και μια σημαντική παρακαταθήκη με τα μαγειρικά της βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί διεθνώς. Μπήκαμε στο YouTube της και ανακαλύψαμε τη στιγμή που η δουλειά της προβλήθηκε ακόμη και στο BBC.
Η αναγνώριση από το BBC
Στην τηλεοπτική σειρά “Long Weekends” με παρουσιαστή τον σεφ Ρικ Στάϊν, η Βέφα Αλεξιάδου αναφέρθηκε ως “The Doyenne of Cooking“, δηλαδή η «Δέσποινα της Μαγειρικής». Στο ένατο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, το 2016, ο Στάϊν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όπου είχε την ευκαιρία να γευματίσει μαζί της σε ένα όμορφο εξοχικό διαμέρισμα στην περιοχή Μόλα Καλύβα, απολαμβάνοντας μοσχαράκι κατσαρόλας.
Η Μάρθα Στιούαρτ και η Βέφα Αλεξιάδου
Ακόμη και η διάσημη σεφ Μάρθα Στιούαρτ αναγνώρισε την ικανότητά της και ζήτησε τη βοήθεια της Βέφας για να μάθει το μυστικό της σωστής παρασκευής κρέατος κατσαρόλας με κριθαράκι. Αν και δεν επισκέφθηκε τη Χαλκιδική όπως ο Ρικ Στάϊν, η επιθυμία της να μάθει από την Βέφα δείχνει τη σπουδαιότητα και την επιρροή της στην παγκόσμια μαγειρική σκηνή.