Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πλημμύρες συνοδευόμενες από κατολισθήσεις στο ινδονησιακό νησί Σουμάτρα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (BNPB).
«Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα, γεγονός που δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους διασώστες»
Οι ξαφνικές πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έπληξαν τέσσερις περιοχές της επαρχίας Βόρειας Σουμάτρας. Ο εκπρόσωπος της BNPB, Άμπντουλ Μουχάρι, ανέφερε ότι μέχρι χθες το βράδυ, οι διασώστες είχαν ανασύρει 10 ανθρώπους που είχαν θαφτεί στην περιοχή Καρό, όπου οι ζημιές ήταν οι πιο σοβαρές. Όλα τα θύματα βρέθηκαν νεκρά.
Αρχικά, η BNPB είχε ανακοινώσει 16 νεκρούς και 7 αγνοούμενους, αλλά οι αριθμοί αναθεωρήθηκαν, με τον τελικό απολογισμό να ανέρχεται σε 20 θανάτους και 2 αγνοούμενους, μετά την ανακάλυψη άλλων πέντε πτωμάτων, εκ των οποίων τα δύο στην Καρό.
Τα υπόλοιπα τρία πτώματα εντοπίστηκαν στις περιοχές Ντέλι Σερντάγκ, Νότια Ταπανούλι και Πάνταγκ Λαουάς. Ο επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας, Τζούσπρι Νάντεα, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι στην Καρό, οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί ως εξαφανισμένοι. Εξήγησε ότι η περιοχή περιλαμβάνει πηγές θερμού νερού που προσελκύουν τουρίστες, γεγονός που ενδέχεται να έχει επηρεάσει επισκέπτες.
«Συνεχίζουμε να καθαρίζουμε τη λάσπη και τα συντρίμμια, ελπίζοντας να βρούμε και άλλα θύματα», πρόσθεσε ο Μουχάρι. Σε ένα χωριό στην περιοχή Ντέλι Σερντάγκ, όπου βρέθηκαν τέσσερις νεκροί και δύο αγνοούμενοι, κορμοί δέντρων και βράχια ήταν ορατά στην πηχτή λάσπη καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης, Ιμάν Σιτόρους, τόνισε ότι η διακοπή ρεύματος και η έλλειψη σήματος στα κινητά τηλέφωνα καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία με τους διασώστες.
Οι κατολισθήσεις είναι συχνές στο εκτενές αρχιπέλαγος της Ινδονησίας κατά την περίοδο των βροχών (Νοέμβριος-Απρίλιος), με το πρόβλημα να επιδεινώνεται λόγω της αποψίλωσης των δασών. Η Ινδονησία είναι επίσης χώρα με ενεργά ηφαίστεια. Τον Μάιο, τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ξαφνικών πλημμυρών και κατολισθήσεων κρύας λάβας από το όρος Μαράπι στη Σουμάτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ