Η Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να προκαλέσει μια οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, παρόμοια με αυτήν που βίωσε η Ελλάδα, αν αποφασίσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, σύμφωνα με το Politico.
Οι αγορές ανησυχούν για την τύχη της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία.
Το Politico αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική και οικονομική αναστάτωση, καθώς ο φιλορώσος Καλίν Γκεοργκέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, ενώ στη Γερμανία παρατηρείται μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η Λεπέν και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό που προτείνει ο Μπαρνιέ. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει την κυβέρνηση συνασπισμού και να προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη, όπως επισημαίνει η ανάλυση.
Η απειλή της Μαρίν Λεπέν
Μετά τη συνάντησή της με τον Μισέλ Μπαρνιέ τη Δευτέρα, η Λεπέν δήλωσε: «Αν ο προϋπολογισμός παραμείνει ως έχει, θα ψηφίσουμε κατά». Υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναγκαστεί να επιλέξει νέο πρωθυπουργό.
Μέχρι στιγμής, η Λεπέν έχει αποφύγει να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει έναν προϋπολογισμό που δεν την ικανοποιεί. Το Politico σημειώνει ότι η ίδια και η Αριστερά εκφράζουν την ίδια αντίθεση προς τον προϋπολογισμό.
Αν και οι θέσεις τους προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, η καταψήφιση του προϋπολογισμού από την Λεπέν και την Αριστερά θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ, βυθίζοντας τη Γαλλία σε πολιτικό χάος.
«Ανεύθυνη» – «Μη νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη»
Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση της Λεπέν, λέγοντας: «Δεν μπορείς να παίζεις κορώνα-γράμματα το μέλλον της χώρας». Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρετεγιό, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση καταρρεύσει λόγω του προϋπολογισμού, θα προκληθεί άμεσα οικονομική κρίση, προσθέτοντας: «Μην νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη».
Το Politico υπενθυμίζει ότι πριν από μια δεκαετία, η κρίση δημόσιου χρέους της Ελλάδας σχεδόν ανατροπή της Ευρωζώνης. Τότε, οι κρίσεις αποδείχτηκαν μεταδοτικές, επηρεάζοντας τις οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ ακόμη και μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αισθάνθηκαν τις συνέπειες.
Τότε, η Γερμανία, υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τους συμμάχους της. Σήμερα, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις και η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση, με προβλήματα που πλήττουν μεγάλες εταιρείες όπως η Volkswagen και η ThyssenKrupp.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ευρωζώνη μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης χρέους, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της πολιτικής αβεβαιότητας.
«Τα πάντα μπορεί να εκραγούν»
Η Μαρίν Λεπέν προγραμματίζει να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας το 2027, ενώ περιμένει και την απόφαση της δικαιοσύνης σχετικά με κατηγορίες υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ, που θα μπορούσε να την αποκλείσει από την προεδρική κούρσα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που είχαν ηρεμήσει μετά την ανακοίνωση των εκλογών από τον Μακρόν, τώρα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Λεπέν. Η κατάσταση του προϋπολογισμού προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς η Γαλλία θεωρείται μεγαλύτερος πιστωτικός κίνδυνος σε σύγκριση με την Πορτογαλία ή την Ισπανία.
Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, λέγοντας: «Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της Ευρωζώνης, γιατί αν μια χώρα δεν τους σέβεται – όπως είδαμε με την Ελλάδα – όλα μπορεί να εκραγούν».
Το αν η Λεπέν θα κερδίσει πολιτικά από την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ παραμένει αβέβαιο. Παρά την πίεση που νιώθει από τους ψηφοφόρους της να ενεργήσει, η κατάρρευση της κυβέρνησης θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη πολιτικά, καταλήγει το Politico.